Duurzaam én klimaatbestendig Rijnenburg
• 10-10-2008
• leestijd 2 minuten
Landschap en natuur vormen het raamwerk voor de ontwikkeling van Rijnenburg. Centraal staat de ontwikkeling van een robuuste groene structuur waarbinnen compact wordt gebouwd. Het groen heeft verschillende sferen van besloten met bos tot open en waterrijk. Rijnenburg biedt ook ruimte voor recreanten uit de wijdere omgeving.
Kenmerk van Rijnenburg is wonen in het groen. Door compact te bouwen blijft er veel groen en is er een verbinding met het open landschap van het Groene Hart. De woningen zijn van hoge kwaliteit, met veel variatie en zowel in het duurdere als goedkopere segment. Er is géén ruimte voor een bedrijventerrein, wel voor kleinschalige bedrijvigheid.
De woningen zijn ‘energieneutraal’, levensloopbestendig en duurzaam. Er worden duurzame bouwmaterialen gebruikt en de huizen ‘groeien’ mee met de behoefte van de bewoners. Ambitie is bouwen volgens de principes van Cradle to Cradle.
De wijk nodigt uit tot fietsen, wandelen en buitenspelen. Dit is gezond en hierdoor ervaren mensen dagelijks dat ze wonen in een groene omgeving. Ontsluiting voor langzaam verkeer is uitgangspunt bij de inrichting van de infrastructuur, evenals goed openbaar vervoer. Bewoners zijn met een hoogwaardige OV verbinding snel op het station in Leidsche Rijn en de sneltram van Nieuwegein. Op termijn behoort een tramverbinding tot de mogelijkheden. Fiets, voetganger en OV krijgen ook bij de uitvoering voorrang: dit wordt als eerste aangelegd.
Aangezien de wijk tussen snelwegen ingeklemd ligt, is veel aandacht nodig voor de luchtkwaliteit. Met diverse maatregelen, zoals opgaande beplanting langs de snelwegen en een bufferzone tussen snelweg en woningen, blijft de verspreiding van fijn stof naar de wijk beperkt, de gezondheid van mensen staat voorop. De woningen langs de randen van Rijnenburg zijn van hoogwaardige kwaliteit en snelweg. Zo dragen zij bij aan vermindering van de geluidsoverlast van de snelwegen en vergroten daarmee de leefkwaliteit.
Bron: Natuur en Milieufederatie Utrecht