Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Rewilding Europe door leegloop platteland

  •  
23-11-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
58 keer bekeken
  •  
WNF_01.jpg
Het initiatief Rewilding Europe wil een miljoen hectare verlaten Europees landschap in natuurlijke eer herstellen. De samenwerking tussen het Wereld Natuur Fonds, ARK Natuurontwikkeling en Wild Wonders of Europe werkt aan tien veldprojecten, elk van tenminste 100.000 hectare voorheen agrarisch gebied, die gaan fungeren als koplopers voor een ander landgebruik in heel Europa. Het doel? Een economisch levensvatbare, op natuur gestoelde economie.
Op 18 november 2010 werd het programma Rewilding Europe in Brussel gelanceerd. Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien van Oranje faciliteerde de bijeenkomst.
Leegloop platteland
Volgens het Institute for European Environmental Policy (IEEP), zal de nu al forse leegloop van het Europese platteland zich doorzetten tot 2030. Europese steden zijn gemiddeld 78% gegroeid in de afgelopen 50 jaar. Schattingen geven aan dat in 2020 vier van de vijf Europese burgers in stedelijk gebied leeft. Voor het Europese platteland heeft dit grote gevolgen. Het landschap ontvolkt, grond wordt uit landbouwproductie genomen, jongeren trekken naar de stad, terwijl oudere mensen juist proberen te overleven in dorpen die nauwelijks nog toekomstperspectief hebben.
Naar schatting zal in Europa een totale oppervlakte van meer dan 30 miljoen hectare grond verlaten worden. Als niet ingegrepen wordt, groeit er over een tiental jaren niets anders dan bos op deze grond. Met tot gevolg een immense daling van het aantal soorten planten en dieren.
De resultaten van dit onafhankelijke rapport van het IEEP, in opdracht van het Wereld Natuur Fonds, werden in Brussel tijdens de aftrap van Rewilding Europe gepresenteerd. Ze onderbouwden de historische kans die Rewilding Europe ziet voor ruraal Europa. Nooit eerder was de sociale en economische situatie van dien aard dat grote delen boerengrond langzaam verbossen, zonder dat ze een ander duidelijk toekomstperspectief hebben.
Rewilding Europe wil in gebieden waar deze situatie speelt, een economisch levensvatbare, op natuur gestoelde economie opbouwen. Hoe? Door het terugbrengen van cruciale soorten die nu ontbreken. Bijvoorbeeld populaties wilde grazers zoals hert, Europese bizon, rund en paard waar deze uitgestorven zijn. Vooral deze grote grazers zorgen dat een gevarieerd, rijk landschap blijft bestaan. Een aantrekkelijk landschap voor planten en dieren, maar ook spectaculair voor toeristen. En voor lokale ondernemers die kunnen profiteren van deze toeristen en van de producten die geoogst kunnen worden uit de nieuwe wildernis zoals vlees, kruiden of paddenstoelen.
Economisch levensvatbaar
Tijdens de aftrap van Rewilding Europe riepen vertegenwoordigers van de eerste vijf veldprojecten (Velebit in Kroatië, West-Iberia in Portugal en Spanje, de Donau Delta in Roemenië en de Oekraïne, de Zuidelijke Karpaten in Roemenië en de Oostelijke Karpaten in Polen en Slowakije), Ladislav Miko (directeur Natuur van de Europese Commissie), Harvey Locke (Wild Foundation USA), private fondsen, politici, economen en organisaties uit alle hoeken van het continent, gezamenlijk op tot actie om het verlaten Europese platteland weer natuurlijker en economisch levensvatbaar te maken.
Bron: WNF

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.