Vroege Vogels

Reuzenteek aangetroffen op een pony

  •  
24-09-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
pony_10.jpg

© Fotograaf: gerdaStellingw

Op een pony in Wageningen is vrijdag opnieuw een hyalommateek ofwel reuzenteek aangetroffen, melden de site voor natuurnieuws Nature Today en Wageningen University and Research. Een hyalommateek kan bij mensen ernstige koorts veroorzaken.

Teken op paarden

Nadat er vorig jaar 35 van deze teken op paarden in Duitsland werden gevonden, zijn er volgens Nature Today inmiddels ook al negen volwassen exemplaren in Nederland aangetroffen. Toch is de kans om een hyalommateek tegen te komen nog steeds zeer klein, staat op de site. "Dierenartsen en eigenaren van paarden en runderen doen er wel goed aan om alert te zijn op de aanwezigheid van hyalommateken."

Gestreepte pootjes

Het meest typerende kenmerk van deze teek zijn volgens de Tekenradar de gestreepte pootjes. Ook zijn ze twee of zelfs drie keer zo groot als de Nederlandse schapenteek en de vlekkenteek. Er zijn dit jaar inmiddels al enkele vondsten van de hyalommateek bij de NVWA gemeld vanuit verschillende provincies in Nederland. Niet alle grote teken die aangetroffen worden, zijn automatisch reuzenteken. Volgezogen volwassen Nederlandse teken zijn ook fors.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

maro
maro25 sep. 2019 - 23:30

alweer een beestje erbij om toch bang voor te zijn! :-{

babohj
babohj25 sep. 2019 - 16:03

Beangstigend nieuws.Zo langzamerhand gaat het voelen alsof de natuur ons terug pakt voor alles wat we de aarde door onze aanwezigheid hebben aangedaan ;-(

lycoperdonperlatum
lycoperdonperlatum25 sep. 2019 - 12:47

Misschien nog wel het meest kenmerkende is hoe enorm snel de reuzenteek loopt. Al is dat natuurlijk geen bruikbare determinator voor als ze zich vast hebben gebeten. 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.