De komende week is de reuzenplaneet Jupiter goed zichtbaar aan de avondhemel. Kort na het vallen van de nacht, vanaf 21.30 uur, fonkelt hij boven de zuidelijke horizon. Jupiter is verreweg de helderste 'ster' aan de hemel.
Jupiter - genoemd naar de Romeinse oppergod - is de grootste planeet in het zonnestelsel. Zijn middellijn is ruim tien keer zo groot als de middellijn van de aarde. De planeet heeft geen vast oppervlak, maar bestaat (net als de
zon) grotendeels uit de gassen waterstof en helium.
Met een telescoop zijn wolkenbanden en stormsystemen in de dampkring te zien. En wie een sterk vergrotende verrekijker op de planeet richt, kan aan weerszijden enkele kleine sterretjes ontwaren: de manen van Jupiter. Die werden een kleine vierhonderd jaar geleden ontdekt door de Italiaanse astronoom Galileo Galilei.
Op de avond van dinsdag 9 september vindt een mooie samenstand plaats van Jupiter en de maan. De reuzenplaneet staat dan pal boven de halfverlichte maan. De samenstand is natuurlijk schijnbaar: in werkelijkheid staat Jupiter 1800 keer zo ver weg als de maan! We zien de twee hemellichamen aanstaande dinsdag alleen toevallig in vrijwel dezelfde richting.