Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Reuzenmuizen eten eilandvogels op

  •  
26-07-2005
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
72 keer bekeken
  •  
Fallback image for card
Uit de kluiten gewassen muizen bedreigen de vogelpopulatie op Gough Island, een Brits eiland in het zuidelijk deel van de Atlantische Oceaan. De knaagdieren eten de jongen van albatrossen, stormvogels en pijlstormvogels, meldden Britse media maandag.
De jonge vogels blijven maandenlang in het nest, terwijl zij wachten tot hun ouders voedsel brengen. De jonkies zijn veel groter en zwaarder dan de muizen, maar omdat zij zich nauwelijks kunnen bewegen, vormen zij een gemakkelijke prooi. De knaagdieren, vaak driemaal groter dan een 'gewone' muis, vallen de vogels met soms wel tien soortgenoten tegelijk aan.
De muizen bedreigen de biodiversiteit op het eiland, dat een broedplaats vormt voor miljoenen vogels. Op Gough Island en andere Britse eilanden in de omgeving verorberen zij jaarlijks circa een miljoen vogels. De eilanden staan op de lijst van werelderfgoed van de Verenigde Naties.
De knaagdieren arriveerden tijdens de negentiende eeuw op de Atlantische eilanden, meegebracht door schepen die daar aanmeerden. Mede door de gemakkelijke voedselbron zijn ze nu groot en talrijk.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.