Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Reuzenmeer strekte zich van Oostenrijk tot Kaspische Zee

1 jun 2021
  •  
leestijd 1 minuten
caspian-2577831_1280

Kaspische Zee

© Pixabay

Een meer groter dan de Middellandse Zee, met exotische dieren als dolfijnen en walvissen: ooit strekte deze plas water van 2,8 miljoen vierkante kilometer van Oostenrijk tot het oosten van de Kaspische Zee. Wetenschappers van onder meer de Universiteit Utrecht hebben het ontstaan en verdwijnen van het meer blootgelegd.

Het Paratethysmeer ontstond zo'n 12 miljoen jaar geleden. Tussen de continenten Europa en Afrika lag een oceaan, die door aardverschuivingen langzaam werd dichtgeduwd. De Middellandse Zee bleef over aan de zuidkant, een tweede zee raakte ingesloten door land en veranderde zo in een meer met brak water. Zo'n 5 miljoen jaar lang ontwikkelde het leven in het water zich losgekoppeld van de rest van de wereld.

Meer was een soort omgekeerd eiland

Zeedieren pasten zich aan de nieuwe omstandigheden aan en veranderden van vorm om te overleven in het deels zoete water, legt professor Wout Krijgsman van de Universiteit Utrecht uit. "Het meer was een soort omgekeerd eiland: een afgesloten stuk zee. Door zaken als bijvoorbeeld een veranderde temperatuur en stress werden de zeedieren veelal kleiner. Zo ontstond bijvoorbeeld de dwergvinvis."

Het meer ging uiteindelijk ten onder aan perioden van uitdroging, waardoor het water zouter, giftig en onvruchtbaar werd. De meeste levensvormen stierven uit en die overleefden werden ziek en raakten misvormd. Het meer splitste zich langzaam op in kleinere delen, waarvan het centrale bekken nu bekend staat als de Zwarte Zee.

Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar