Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Reuzenluiaards en andere ijstijdbeesten

13 mrt 2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
77 keer bekeken
Reuzenluiaard

Model van Jefferson's reuzenluiaard door kunstenaar Jaap Roos, voor museum Historyland in Hellevoetsluis

© Jaap Roos

In Noord-Amerika liepen in de laatste ijstijd luiaards rond van ruim 300 kilo. Waarom kwamen die bij ons niet voor? En waarom hadden ze omgekeerd in Noord-Amerika niet de wolharige neushoorns die wij wel hadden? Beide lijken een hekel te hebben gehad aan de natte voeten die ze in 'Beringia', de brug tussen de oude en de nieuwe wereld zouden krijgen.

Levensecht model

Voor het museum Historyland in Hellevoetsluis maakte kunstenaar Jaap Roos een 1:1 model van de bijzondere luiaard. Het model is niet ontsproten aan zijn fantasie, maar gemaakt op basis van de zogeheten fossil record: de wetenschappelijke bewijzen die uit fossielen zijn verzameld. Wij praten met de man die deze wetenschappelijke begeleiding voor zijn rekening nam: paleontoloog Dick Mol.
Jaap Roos met zijn reuzenluiaard

© Jaap Roos

Géén besneeuwd landschap!

Het verhaal van de Amerikaanse reuzenluiaard en de Europees-Aziatische wolharige neushoorns werpt weer wat extra licht op de natuur in de laatste ijstijd. Hoe zag het er hier precies uit? 'Het grootste misverstand is dat het hier in de ijstijd een besneeuwde boel was', vertelt Mol. Als hier echt zo'n dik pak sneeuw had gelegen, hadden de vele mammoeten nooit genoeg gras kunnen vinden!'

Landschap in een holle kies

Dat er hier mammoeten en andere grote beesten rondliepen - we hadden hier zelfs leeuwen, hyena's en sabeltandkatten! - is inmiddels wel bekend. Een groter mysterie is wat daar aan klein spul rond scharrelde, en welke planten er groeiden. Die laatste vraag kan sinds kort voor een deel worden beantwoord uit de holle kies van reuzenherten. 'In de plooien van die kiezen vinden we nog plantenmateriaal dat onder de microscoop nog op naam te brengen is ook!', vertelt Mol. 

Vrijdag 20 maart start Vroege Vogels TV met de eerste uitzending die helemaal over de IJstijd gaat. Kijk vrijdag 20 maart om 19:55 naar NPO 2!

Meer over:

fossiel, ijstijd

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar