Op 23 juli 2014 ontdekte natuurfotograaf Adrie van Heerden een reuzenertswesp (Leucospis dorsigera) in zijn tuin in Pijnacker. Dit is de eerste vondst in Nederland. De reuzenertswesp parasiteert hier waarschijnlijk op de rosse metselbij die in de bijenhotels haar nest maakt. De determinatie werd bevestigd door bronswespenspecialisten.
Kleine reus
De reuzenertswesp is slechts ongeveer een centimeter lang. De soort behoort tot de bronswespen, die normaal gesproken kleiner zijn dan 0,5 centimeter. De kleinste bronswespen zijn slechts een halve millimeter groot en behoren daarmee tot de kleinste insecten. De reuzenertswesp is met 1,3 centimeter de grootste bronswesp in ons land. Door de gevouwen vleugels lijkt hij wel wat op een kleine limonadewesp, maar is daarvan te onderscheiden door het compacte achterlijf, de verdikte achterdijen en geknikte antennes.
Verspreiding
De reuzenertswesp heeft zich in de afgelopen jaren uitgebreid in Frankrijk en Duitsland. In 2001 werd de soort voor het eerst in België aangetroffen. De eerste Nederlandse vondst komt dan ook niet helemaal als een verrassing. Ook een reuzenertswesp gezien? Geef het door aan
EIS Kenniscentrum
Insecten.
Tekst: Roy Kleukers, EIS Kenniscentrum Insecten
Bron:
Natuurbericht