Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Reuzenalbatrossen nog zwaarder

  •  
12-01-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
albatros_03.jpg
De klimaatverandering is voordelig voor reuzenalbatrossen, de grootste zeevogels ter wereld. De wind ten zuiden van de evenaar is sterker geworden en zo gedraaid dat de reuzenalbatrossen makkelijker bij de voedingsplaatsen kunnen komen vanuit hun broedkolonies. Ze zijn gemiddeld een kilo zwaarder geworden in de voorbije decennia, aldus Franse en Duitse onderzoekers donderdag in vakblad Science.
Uren zweven
Reuzenalbatrossen worden wel tot ruim 12 kilo zwaar. Ze hebben een vleugelwijdte van ruim 3 meter en kunnen zo uren zweven. De reuzenalbatrossen waren een periode met uitsterven bedreigd, omdat scheepsbemanningen de vogels vingen en opaten.
De klimaatverandering kan op de lange duur echter nadelig uitpakken voor de albatrossen. Als het scenario voor 2080 werkelijkheid wordt, schuiven de westelijke winden verder naar de Zuidpool, waardoor ze juist verder moeten vliegen.
Foto van Landie
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.