NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Resultaten Spitsbergen

29 jan 2016
  •  
leestijd 1 minuten
IMG_7330_01.jpg
Het was de grootste Nederlands poolexpeditie ooit: ruim 50 wetenschappers deden augustus vorig jaar onderzoek op en rond Spitsbergen naar de gevolgen van klimaatverandering. Want als die ergens op aarde goed tastbaar is, is dat wel in het poolgebied.
Er is gekeken naar water, mossen, insecten, paddestoelen, planten, plankton, zoogdieren en zeezoogdieren, en nog veel meer. Wetenschappers uit allerlei disciplines hebben veel onderzoek gedaan op Edgeøya, het eiland waar 4 Nederlandse biologen in 1968 ruim een jaar lang bivakkeerden en veel gegevens verzamelden.
Nu, zo'n 5 maanden later, presenteren de meeste wetenschappers de tussenresultaten van hun onderzoek. Hoe komt het dat er minder rendieren lijken te zijn? En waarom rukken steeds meer vissoorten op richting Spitsbergen en wat heeft dat voor gevolgen voor vogels?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.