Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Rennen in ondergoed tegen waterverspilling

  •  
30-06-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
katoen.jpg
Tientallen jongeren doen op donderdag 3 juli mee aan de Underwear Run van Jongeren Milieu Actief in Amsterdam. Zij rennen vier kilometer in duurzaam ondergoed dwars door het centrum, uit protest tegen de onnodige hoeveelheid water die in de katoenteelt wordt verbruikt voor onze kleding en om te laten zien dat daarvoor alternatieven zijn.
Waterschaarste
De katoenteelt verbruikt jaarlijks 256 quintiljoen (dertig nullen) liter water, waarvan 42 procent wordt geïrrigeerd uit meren en rivieren. Een onvoorstelbaar grote hoeveelheid. Voor één boxershort wordt gemiddeld al 700 liter water verbruikt. In katoenproducerende landen zorgt dat voor veel problemen, zoals waterschaarste en gebrek aan schoon drinkwater, slechte oogsten, instortende ecosystemen en verdwijnende werkgelegenheid. Zo droogde het Aralmeer in Oezbekistan grotendeels op door katoenteelt. In India, waar een vijfde van al het katoen wordt geteeld, lijden miljoenen mensen aan ziektes die het gevolg zijn van onvoldoende schoon drinkwater.
Jongeren Milieu Actief, de jongerenorganisatie van Milieudefensie, wil met de Underwear Run aandacht vragen voor deze problemen en laten zien dat het ook anders kan. De renners dragen namelijk ondergoed van biologisch katoen van Saint Basics. Daarvoor wordt bij de productie een kwart tot een derde minder water gebruikt dan het wereldgemiddelde en zelfs tot zeventig procent minder dan merken die hun katoen uit grootproducent India halen.
Underwear Run
De Underwear Run start op 3 juli om 13:00 uur in het Vondelpark, ter hoogte van de Van Eeghenstraat 122. De finish is rond 13:30 uur op de Dam, waar een DJ draait en voorbijgangers op de foto kunnen met modellen in duurzaam ondergoed. De route gaat door het drukke centrum van Amsterdam. Op de Dam krijgt het winkelend publiek flyers uitgedeeld met informatie waar duurzame alternatieven voor waterslurpend katoen, zoals kleding van GOTS-gecertificeerd bio-katoen, te koop zijn.
Bron: Milieudefensie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.