Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Remkes presenteert rapport: 500 tot 600 grote stikstofvervuilers moeten worden uitgekocht

  •  
05-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
107 keer bekeken
  •  
maar_de_boer_hij_ploegde_voort_623b7581a0e8a_medium

© ac. Clewits

Stikstofbemiddelaar Johan Remkes (VVD) heeft zijn rapport over de stikstofgesprekken tussen de regering en boerenorganisaties bekendgemaakt. Hierin komt hij met een advies voor overbeidsbeleid. Remkes werd aangesteld om het vastgelopen gesprek tussen het kabinet en de landbouwsector vlot te trekken. Remkes benadrukt dat zijn rapport "een denklijn is" en geen definitief plan. Remkes roept het kabinet op om "in te zien dat een andere, betere koers nodig en mogelijk is".

Staat van natuur centraal

In zijn advies benoemt Remkes dat het kabinet "de staat van de natuur" meer centraal moet gaan stellen in plaats van naar stikstofcijfers te kijken. Er moet worden vastgehouden aan de stikstofdoelen voor 2030, maar het moet in sommige gevallen mogelijk zijn om meer tijd te nemen. De stikstofadviseur raadt aan om 2025 en 2028 als "ijkmomenten" te kiezen, om te kijken hoe de vlag er dan bij hangt.

Uitkoop

Remkes ziet op de korte termijn "geen andere route" dan gerichte uitkoop van 500 tot 600 bedrijven, zowel in de landbouw als daarbuiten, die veel stikstofneerslag in de natuur veroorzaken. Liefst vrijwillig, maar als dat niet lukt gedwongen. De bemiddelaar ziet een toekomst voor zich met minder agrarische bedrijven. Volgens hem zullen "nieuwe vormen van landbouw groot moeten worden". De sector moet "in lijn worden gebracht" met de eisen op het gebied van klimaat, dierenwelzijn, water, bodem, gezondheid en cultuur, somt Remkes op.

Stikstofkaartje

Wat Remkes betreft moet wel aan "een groot aantal wensen" van de landbouw tegemoet worden gekomen. Zo zou de kritische depositiewaarde (KDW), een benadering van de stikstofconcentraties die natuurgebieden aankunnen, op termijn uit de wet kunnen. Ook het veelbesproken kaartje uit de eerste plannen van minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) moet van tafel, stelt Remkes. Op de kaart was per gebied aangegeven met hoeveel procent de stikstofuitstoot moet worden verminderd.

Innovatieprogramma

Remkes vindt dat er een "nationaal innovatieprogramma" moet komen, want vernieuwingen in de sector zijn de komende jaren wel degelijk "een serieuze oplossing" volgens Remkes.

In het rapport wordt ook een oplossing voorgesteld voor 2500 boeren die eerder een melding deden over hun stikstofuitstoot, maar nog altijd zonder vergunning zitten. Zij moeten die vergunning alsnog met voorrang krijgen. Die groep staat bekend als de zogeheten PAS-melders.

Bron: ANP 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.