Vroege Vogels

Remkes: ‘Groei luchtvaart en opening Lelystad niet van tafel’

  •  
16-01-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vliegtuig_pixabay

© Pixabay

De luchtvaart in Nederland kan best groeien, zegt Johan Remkes, voorzitter van de commissie die het kabinet adviseert over de stikstofproblemen. Er zouden genoeg mogelijkheden zijn om de stikstofuitstoot te verminderen. Zolang dat gebeurt zijn verdere groei van Schiphol en het openen van Lelystad Airport wat Remkes betreft niet van tafel.

Boerenbedrijven opkopen en taxiën

"De luchtvaartsector zal moeten leveren", zegt de VVD-coryfee over zijn rapport, dat dinsdag al uitlekte. Maar de luchtvaart zou ook de stikstofuitstoot in andere sectoren kunnen verminderen, om er zo voor te zorgen dat de sector zelf kan groeien. Schiphol zou bij wijze van spreken zelfs boerenbedrijven die veel stikstof uitstoten kunnen opkopen, beaamt Remkes.

Zijn commissie adviseerde al om bijvoorbeeld in te zetten op elektrisch taxiën op Schiphol. Ook de manier waarop reizigers naar Schiphol reizen kan mogelijk schoner, aldus Remkes, bijvoorbeeld door meer in te zetten op het treinverkeer naar de luchthaven. De stikstofeffecten van het verkeer van en naar Schiphol moet dan ook in kaart worden gebracht.

Reductie van stikstof

Schiphol ziet zelf "ook aanleiding om gewoon aan de slag te gaan" met de reductie van stikstof. Dat maakt Remkes op uit de eerste reactie van de luchthaven op zijn rapport.

Het ministerie van Infrastructuur zegt dat het "blij" is met het advies over "een belangwekkend onderwerp". Het departement gaat het rapport bestuderen en het kabinet zal later inhoudelijk reageren.In dit rapport is er verder niet gekeken naar broeikasgassen en de effect daarvan op de klimaatveranderingen.

Bron: ANP

Meer over:

luchtvaart, stikstof
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.