Vroege Vogels

Reizen tussen de lijnen_16_10_2014

  •  
16-10-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ReeuwijkAlexander.jpg
Alexander Reeuwijk schreef een boek over de reis van Alfred Russel Wallace naar de eilanden van Indonesië op zoek naar nieuwe diersoorten. Hij zag dat de dierenwereld in het westen er heel anders uitzag dan in het oosten. Bijvoorbeeld dat orang-oetans alleen op Sumatra en Borneo voorkomen. Deze waarnemingen vormden de basis voor zijn biogeografie, een leer die bestudeert hoe dieren en planten zich verspreiden over de wereld.
In zijn voetsporen reisde Alexander Reeuwijk anderhalve eeuw na Wallace met een tas vol boeken, een verrekijker en de laatste wetenschappelijke inzichten dwars door Indonesië.
De Jan Wolkers Prijs jury: Reizen tussen de lijnen; dwars door Indonesië met Alfred Russel Wallace (uitg. Atlkas Contact). Aan de hand van de 19’de eeuwse natuuronderzoeker Wallace reisde Reeuwijk over de eilanden van Indonesië. Al lezende in dit persoonlijke lofzang op de schoonheid van het hedendaagse Indonesië verkent de lezer het terrein van de biogeografie: de verspreiding van soorten. Hoe verklaar je dat de paradijsvogel alleen in het oosten van Indonesië in de bomen dansen?
Boekgegevens
Titel: Reizen tussen de lijnen
Auteur: Alexander Reeuwijk
Illustraties: Ria Winters
ISBN: 978-90450-218-05
Uitgeverij: Atlas Contact, Amsterdam
Pagina's: 280
Prijs: € 24,95
Tekening: de zwartvoetboomkikker van Wallace
Foto Alexander Reeuwijk: Merlijn Doomernik
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.