Veel vogelsoorten, zoals de kokmeeuw, zijn waardevolle studieobjecten. Dat er bijzonder reislustige types tussen zitten, valt op te maken uit kleurringonderzoek waarbij de kokmeeuw een kleurring met een unieke code om de poten krijgt. Als een soort vingerafdruk is de code vervolgens overal ter wereld af te lezen.
Kleurringen
Na de vorstperiode van begin dit jaar is de wegtrek van de vogels die in het Oostzeegebied broeden goed op gang gekomen. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de meldingen van vogelonderzoeker en SOVON-er Frank Majoor van ge(kleur)ringde kokmeeuwen. Begin februari kwamen de eerste dertien meldingen uit West-Duitsland binnen. Eind februari kwamen er naast meldingen uit West-Duitsland (6) ook meldingen uit Oost-Duitsland (1), Denemarken (4) en Zweden (1).
Door Europa
Begin maart volgde de trek verder naar het oosten en kwamen er vooral veel terugmeldingen uit Polen (12) en de eerste uit Litouwen (3). Maar ook uit West-Duitsland (7), Oost-Duitsland (3), Denemarken (4) en Zweden (1) volgden nog meldingen. Eind maart zijn de kokmeeuwen nog verder noordoostwaarts getrokken. Nu komen de meeste waarnemingen uit Litouwen (20), Polen (18) en Denemarken (11). Daarnaast de eerste uit Letland (8), Estland (3) en Noorwegen (2). En nog maar een paar uit West-Duitsland (2). Nu alleen nog wachten op de eerste melding uit Finland…
Oude meeuw
De levensgeschiedenis van kokmeeuw ‘wit LKW’ geeft een bijzonder trekpatroon weer. Deze vogel is in de maand maart achtereenvolgens in Nederland, Polen, Letland en Estland afgelezen. Deze vogel is maar liefst 21 jaar oud en is al in zes landen afgelezen. Een erg reislustige meeuw dus.