Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Regering, maak klimaatdoelen waar

  •  
11-09-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_138782.jpg
Milieudefensie roept het kabinet op concrete maatregelen te nemen die de CO2-uitstoot en het energieverbruik in ons land zullen verminderen. De vandaag gepubliceerde Milieubalans laat zien dat de uitstoot van broeikasgassen in Nederland nog steeds toeneemt.
'De Milieubalans is een teken aan de wand,' zegt Frank Köhler, directeur van Milieudefensie. 'Het laat zien dat de zogenoemde ontkoppeling niet opgaat voor het broeikaseffect. Vooral door groei van het verkeer neemt de uitstoot van broeikasgassen toe.'
Volgens de Milieubalans, die jaarlijks wordt opgesteld door het Milieu- en Natuurplanbureau (MNP) moet de overheid het voortouw nemen bij het nemen van klimaatmaatregelen. De bevolking wacht op regie van de overheid en is bereid voor het klimaat te betalen, mits anderen dat ook doen. Het regeerakkoord bevat de doelstelling om te komen tot 30 procent minder uitstoot in 2020. Milieudefensie wil dit vastleggen in een Klimaatwet met handhaafbare jaarlijkse reductiedoelen. Milieudefensie plaatst kanttekeningen bij de hoge kosten van emissiereducties in eigen land. Kohler: “Het niet aanleggen van wegen bespaart emissies én geld. Heffingen op verkeer en energieverspilling zijn goed voor het milieu én voor de schatkist.”
Het MNP wijst verkeer aan als de meest problematische sector op het gebied van broeikasgassen, luchtverontreiniging en herrie. Luchtverontreiniging en geluid blijven de belangrijkste milieufactoren die gezondheidsverlies tot gevolg hebben. Het MNP stelt zelfs dat 'de aan die milieufactoren toe te rekenen ziektelast kan circa 10 procent van het totaal in Nederland bedragen'. Milieudefensie vindt dat de overheid maatregelen moet nemen die ertoe leiden dat het mobiliteitsgedrag verandert. Mensen moeten gestimuleerd worden om minder en in minder vervuilende auto's te rijden, minder te vliegen en eerder de trein pakken.
Ruimtelijke ordening
Het MNP constateert terecht dat het rijk de regie in de ruimtelijke ordening naar zich toe moet trekken om verdere versnippering van de natuur en het landschap te voorkomen. Milieudefensie ziet dat gemeenten overal in Nederland het landschap blijven bebouwen, zonder zich veel aan te trekken van het rijksbeleid. Zelfs de nationale landschappen hebben met de huidige Nota Ruimte nauwelijks bescherming, zo constateert ook het MNP. Dat bleek al uit een uitspraak van de Raad van State afgelopen maand, waarin de bestuursrechter stelt dat lagere overheden slechts 'rekening hoeven te houden' met de Nota Ruimte. Milieudefensie onderstreept daarom de oproep aan het rijk om met nieuwe, bindende regelgeving te komen om natuur en landschap te beschermen.
Voor meer informatie: Milieudefensie

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor