Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Regenwoud in Nederlandse handen

  •  
01-01-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Tresor.jpg
Botanist Vijko Lukkien van stichting Trésor kocht in 1995 in Frans Guyana een stuk ongerept regenwoud van ruim 2500 hectare. Ter vergelijking, dat is bijna de helft van het Nationaal Park de Hoge Veluwe. Het doel? Natuurbescherming realiseren op een plek dat er echt toe doet.
Nu, na 20 jaar, telt het Trésor Reservaat zo’n 4000 hectare en leven er gigantisch veel zeldzame en bedreigde planten en dieren, zoals de jaguar, de poema en de spinaap. Alleen al in dit reservaat komen meer boomsoorten voor dan in heel Europa.
In 2009 kreeg het gebied de status van regionaal natuurreservaat. En dat is belangrijk want het woud wordt bedreigd door de goudwinning en de jacht. Ook staat het gebied aan de vooravond van een gigantische uitbreiding.
De Stichting Trésor wordt ondersteund door de Universiteit Utrecht, het bedrijfsleven, het WNF en donateurs. Generaties studenten en plantkundigen van de Universiteit Utrecht hebben onderzoek gedaan in het reservaat.
Vroege Vogels TV zendt vanaf dinsdag 6 januari de driedelige documentaire uit: ‘ I bought my own rainforest ’. De film volgt de Britse cameraman Charlie Hamilton James, die uit eigen zak 100 hectare Peruviaans regenwoud koopt, met als doel het te beschermen. De documentaire laat zien dat dit veel moeilijker is dan gedacht.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.