Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Regen helpt niet: sproeiverbod in Achterhoek

  •  
10-06-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
61 keer bekeken
  •  
sproeien

© Fotograaf: JohndeGrooth

De regen van de afgelopen dagen was bij lange na niet genoeg om de droogte in het oosten van het land te verhelpen. Daarom verbiedt waterschap Rijn en IJssel vanaf woensdag het gebruik van water uit de Oude IJssel, sloten, beken en vijvers in de Achterhoek, het zuiden van Overijssel en ten zuidoosten van de Veluwe. Rondom twee natuurgebieden bij Doetinchem en Borculo geldt bovendien een verbod op het oppompen van grondwater.

De waterkwaliteit verslechtert snel, aldus het schap dinsdag. De droogte heeft eerder en sneller toegeslagen dan in voorgaande jaren. Er is een groot neerslagtekort in combinatie met een zeer lage waterstand in de rivieren. Daarnaast stond het grondwaterpeil aan het begin van het sproeiseizoen heel laag doordat het in 2019 en 2018 ook al zeer droog was.

Natuurschade voorkomen

Het onttrekkingsverbod moet problemen met ongedierte en bacteriën zoveel mogelijk beperken. Ook hoopt het schap massale vissterfte en onherstelbare natuurschade te voorkomen. Het verbod geldt voor onbepaalde tijd.


Dijkgraaf Hein Pieper van het schap benadrukt dat iedereen zuinig moet zijn met alle soorten water, naast drinkwater dus ook grondwater en water uit sloten en plassen. "We moeten samen nadenken over watergebruik. En niet alleen dit jaar. Droogte is een sluipmoordenaar die elk jaar terug kan komen", stelt hij. In meer droge delen van het land geldt een verbod op het gebruik van oppervlaktewater.


Bron: ANP

Meer over:

water, sproeien, droogte
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.