Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Reekalfjes redden

2 jun 2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Stoutenburg reekalf2011[8]

© fotograaf Rolf Dijkstra

Doodstil liggen ze tussen het hoge gras te wachten op hun moeder die ze melk komt geven. Pasgeboren reekalfjes worden door boeren die hun velden gaan maaien lang niet altijd opgemerkt. Daarom heeft het Landschap Utrecht een reddingsteam in het leven geroepen.

Speuren

Jaarlijks lopen ze in linie door de velden waar het gras hoog staat en speuren naar pasgeboren reekalfjes. De moeder, de reegeit, laat haar kalfje ‘veilig’ achter in het gras en gaat zelf op eten uit of ligt overdag te herkauwen in het bos.

Moedermelk

Enkele keren per dag zoekt de moeder haar jong op en geeft haar melk. Na vier tot zes weken is het reekalfje sterk genoeg om op eigen kracht te vluchten als ze onheil hoort aankomen.

Ingesloten

De boer die gaat maaien doet dat het beste van binnen naar buiten, zodat het kalfje nooit ingesloten kan raken om alsnog in de maaier te komen.

Laat reekalfjes met rust

Als je zelf een reekalfje tegenkomt in het bos of veld, laat ze dan vooral met rust. Een reeënkalfje dat eenmaal door mensenhanden is aangeraakt, kan nooit meer terug naar de moeder. Het dier moet dan noodgedwongen naar een speciale reeënopvang. Bekijk het fragment over de reeënopvang.

Meer over:

reekalf

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar