Het voortbestaan van de zwartblauwe rapunzel in Noord-Brabant wordt ernstig bedreigd. In de hele provincie zijn nog maar 15 exemplaren van deze fraaie plantensoort te vinden. De laatste decennia is de plant in heel Nederland ernstig achteruitgegaan. Plantendeskundigen van FLORON proberen in Noord-Brabant de resterende bloemen met de hand te bestuiven, en het daaruit voortkomende zaad op de juiste plekken uit te zaaien.
Kenmerken
De zwartblauwe rapunzel is een overblijvende plant die op relatief lichte plekken aan bosranden en langs bospaden groeit. Hier groeit zij vaak samen met bosanemoon en slanke sleutelbloem. In Noord-Brabant kwam de soort vroeger ook in beekdalhooilanden voor.
De zwartblauwe rapunzel behoort tot de klokjesfamilie. De plant kan 80 cm hoog worden. De breed eironde tot eirond-lancetvormige wortelbladeren zijn zelden gezaagd of duidelijk dubbel gekarteld. De bladrand is ongelijk gekarteld en soms enkelvoudig gekarteld. In het centrum zitten soms zwarte vlekken.
De zwartblauwe rapunzel bloeit van eind mei tot half juni met donker paarsblauwe, soms fletsblauwe of witte bloemen. De bloemen zitten in een aar, die in het jonge stadium eirond is, maar later cilindrisch uitgroeit.
Woon je in Brabant en heb je de zwartblauwe rapunzel uit het wild in je tuin staan? Meld dit dan bij
FLORON
. FLORON zet zich in voor onderzoek naar en bescherming van de Nederlandse wilde flora en is op zoek naar zaden van deze wilde zwartblauwe rapunzel.