Vroege Vogels

Reddingsplan voor boerenlandvlinders in Drenthe

  •  
19-06-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Foto_3_IMG_3359_Gerard_Roest.jpg

© Foto argusvlinders: (c) Gerard Roest Foto Anthonie Stip (c) Rob Buiter

Het gaat slecht met de typische vlinders van het boerenland in het Drentse landschap. De Provinciale Staten van Drenthe wil nu een gemeenschappelijk aanpak voor ecologisch bermbeheer om boerenlandvlinders, bijen en andere bedreigde insectensoorten te behouden.

Leefgebied

Afgelopen jaren zijn de graslanden en bermen minder bloemrijk geworden in het Drentse landschap. Ook houtwallen en struiken zijn steeds vaker verdwenen. Hiermee is het leefgebied van vlinders en bijen gesloken. De effecten zijn terug te zien in de Dagvlinderatlas van de Vlinderwerkgroep Drenthe: de aantallen van tien van de twaalf boerenlandvlinders zijn achteruit gegaan.

Aanplant bloemen

De provincie gaat nu samen met een groot aantal organisaties werken aan ecologisch bermbeheer. Ook zullen extra bloemenweides en bloemstroken worden aangelegd. Zo moet de biodiversiteit versterkt worden in het gebied. Veel gemeentes werken al aan dit soort projecten, maar de Provinciale Staten wil nu graag dat er een gezamenlijke aanpak komt.

Heel Drenthe zoemt

Eén van de initiatieven in de provincie is de campagne Heel Drenthe Zoemt, waarmee aandacht wordt gevraagd voor biodiversiteit in het agrarisch cultuurlandschap van Drenthe. Op de website worden verhalen, mooie beelden en voorbeelden gedeeld. Wekelijks gaat een 'Natuurspotter' op pad om verslag te doen van de planten en dieren in het landschap. Kijk voor meer informatie op de website van Heel Drenthe Zoemt .
Bron: Groenlinks, Provincie Drenthe
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.