Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Reddingsplan grote karekiet van start

5 jan 2016
  •  
leestijd 2 minuten
grote_karekiet_jvbeilen.jpg

© Fotograaf: jvbeilen

Grote karekieten hebben het zwaar in Nederland. Er moet snel iets gebeuren wil deze oer-Hollandse ratelaar van het riet niet uitsterven in ons land. Daarom lanceert Vogelbescherming Nederland een reddingsplan. In de Loosdrechtse Plassen, het belangrijkste bolwerk van de grote karekiet, wordt het leefgebied verbeterd.
Riet
Terwijl andere rietzangers klein zijn, is de grote karekiet bijna zo groot als een spreeuw. Dat verklaart de voorkeur voor groot en sterk waterriet. Maar juist dat type riet verdwijnt in Nederland steeds meer. Daarom gaat het hard achteruit met deze rietmuzikant.

Sterke afname

Aan het begin van de vorige eeuw waren er in Nederland duizenden broedparen van de grote karekiet. Maar rond 1975 was de populatie al fors geslonken naar 1200 tot 1600 paar. In 2013 waren er nog maar 120 tot 150 broedparen over. Een rechte lijn richting uitsterven. Overal in Nederland verdwijnen de grote karekieten. Vogelbescherming is daarom samen met de werkgroep Grote Karekiet Vechtplassen en de twee vooraanstaande onderzoekers en natuurbeschermers Jan van der Winden en Angela van Bergeijk gestart met de verbetering van het leefgebied van grote karekieten in een van de laatste bolwerken in Nederland: de Loosdrechtse Plassen.
grotekarekiet_elkspel123
Grote karakiet (Fotgraaf: elkspel123)
Actieplan voor bedreigde vogels
Het beschermingsproject voor de grote karekiet is onderdeel van het 'Actieplan Bedreigde Vogels' van Vogelbescherming Nederland. Met het actieplan wil Vogelbescherming de bescherming van elf bedreigde vogelsoorten van de Rode Lijst een flinke impuls geven. De grote karekiet is een van deze elf soorten. Met dit offensief in de Loosdrechtse Plassen zetten we een eerste stap om deze prachtige en unieke rietvogel weer meer perspectief te geven in Nederland. Zodat iedereen in de toekomst kan blijven genieten van de koning onder de rietzangers. Lees hier meer over het plan.
Bron: NatureToday.com en Vogelbescherming

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar