Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Redding iepen nabij

  •  
26-08-2007
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_331780.jpg
Voor de aanleg van een vrijliggend fietspad in de Amsterdamse Bilderdijkstraat zouden alle, soms 80 jaar oude, iepen gekapt moeten worden. Maar dit veroorzaakte een storm van buurtprotesten, bezwaarschriften en juridische procedures.
Maar de redding lijkt nabij. Onderzoek door boomdeskundige Hans Kaljee, heeft uitgewezen dat voor een nieuw fietspad naast de bomen maar een klein gedeelte van de wortelkluit hoeft te kappen.
Eerst wordt de proef op de som genomen bij zes iepen, van verschillende leeftijd en grootte. Een deel van de wortels wordt gekapt, waarna met touwen een de boom wordt getrokken. Als de bomen deze stormsimulatie weerstaan, kan de wortelkap ook bij de overige bomen plaats vinden.
Kaljee adviseert de wortels niet te dicht bij de stam te kappen en de fietspad dus wat verder van de bomen aan te leggen. Er wordt gestreefd naar behoud van alle bomen, maar het is natuurlijk best mogelijk dat een enkele boom sneuvelt door de ingreep.
Bron: Amsterdams Stadsblad

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.