Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Redding Europese rivierkreeft

  •  
12-05-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
76 keer bekeken
  •  
De Europese rivierkreeft, ooit een algemene inheemse Nederlandse kreeft komt op dit moment slechts op een plek voor, in een vijvertje bij Arnhem.
Het zijn vooral zijn Amerikaanse broertjes en zusjes, die ooit in Europa voor consumptiedoeleinden en de aquariumhandel zijn geïmporteerd, die hem heeft verdreven.
Alterra en het Geldersch Landschap & Kastelen hebben de afgelopen jaren de wilde kreeften gevangen en grootschalig opgekweekt. Voor het eerst zijn deze week  Europese rivierkreeften uitgezet.
Janine krijgt exclusief toegang tot de kweekruimten op de Sinderhoeve bij Wageningen waar onderzoekers Fabrice Ottburg en Ivo Roessink al jaren werken aan het reddingsplan. Verder neemt boswachter Ben Oosting van het Gelders Landschap Janine mee naar het laatste poeltje waar de soort nog voorkomt, bij Arnhem.
Zeker twintig organisaties hebben de handen ineen geslagen om de Europese rivierkreeft voor Nederland te behouden. Alterra in Wageningen schreef in 2012 al een groot reddingsplan voor de kreeft. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.