Vroege Vogels

Red de heischrale graslanden

  •  
19-05-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
92 keer bekeken
  •  
Frans1

© Ecoloog Frans Smeding schildert het heischrale grasland. Fotograaf: Jeannette Parramore

Op heischrale graslanden groeien bijzondere planten als rozenkransje, valkruid of welriekende nachtorchis. Het zijn bloemrijke gebieden, maar helaas is er nog maar weinig van over. Deze week kwamen beheerders en ecologen in Drenthe bij elkaar voor een reddingsplan.

Soortenrijk ecosysteem

Heischraal grasland is een van oorsprong soortenrijk ecosysteem op vooral zandige bodem. In 2016 is door Wageningen Environmental Research, onderzoekcentrum B-WARE, De Vlinderstichting, Science4Nature en HAS Hogeschool Den Bosch een onderzoek ‘Naar een Actieplan Heischraal grasland’ uitgevoerd. De staat van instandhouding van dit habitat is dramatisch slecht, met name voor de droge typen.

Actieplan

Er is landelijk gezien nog maar 30-40 ha redelijk ontwikkeld heischraal grasland over. Dat is extra zorgelijk omdat het om een prioritair Natura 2000-habitat gaat. Er is snel een gecoördineerde actie nodig om de voortgaande afname om te buigen. Vandaar het verzoek van provincies en terreinbeheerders om een ‘Actieplan heischraal grasland’ op te stellen. Kunnen we kansrijke herstelacties uitvoeren en waar moeten die uit bestaan?
Ecoloog Frans Smeding schildert het heischrale grasland

© Foto: Jeannette Parramore

Meer over:

gras
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.