Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Rectificatie: gebruik GEEN azijn tegen onkruid

  •  
13-02-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
10795 keer bekeken
  •  

In onze uitzending van 6 februari kwam een opvallend advies langs. Als alternatief voor de gifspuit met glyfosaat, zou je volgens Wijnand Sukkel van de 'Boerderij van de toekomst' gewone schoonmaakazijn kunnen gebruiken in de strijd tegen onkruid. "Een slecht en bovendien illegaal idee", zegt tuinpublicist Katja Staring.

Verboden middel

Schoonmaakazijn mag dan wel in heel veel keukenkastjes staan, volgens het RIVM is het gewoon een verboden middel als het gebruikt wordt om onkruid of groene aanslag op het terras te bestrijden. "En terecht!", zegt Katja Staring. "Azijn is zó zuur, dat niet alleen de planten maar ook het bodemleven eraan kapot gaat. Het mag dan misschien wel 'grootmoeders wijsheid' zijn, maar daarmee is het net als chloor, groene zeep, zout of kokend water nog geen goed idee!"

Katja Staring

Tuinpubliciste Katja Staring

© Rob Buiter

Koester de kruiden

In plaats van schoonmaakazijn heeft Staring een veel beter advies: doe niets! "Je kan onkruid ook koesteren. Kijk bijvoorbeeld eens goed naar die paardebloemen in je gras. Ze zijn een vroege bron van insectenvoeding, ze halen met hun lange penwortel heel veel voedingsstoffen naar boven voor andere planten en ze zijn nog lekker ook. Waarom zou je die kruiden dus 'onkruiden' noemen en ze bestrijden?!"

Spierkracht

 Als je dan écht van ongewenste plantjes af wil, dan is er volgens Staring maar één goed advies: "Hou je tuin en jezelf in topconditie met spierkracht. Met een krabbertje of een gewoon aardappelschilmesje kan je mos of andere plantjes tussen de voegen van je tegels vandaan halen. Maar ja, zelfs dat 'voegleven' heeft nut in je tuin. Ook daar komen bijvoorbeeld zandbijen op af. En als je dan écht geen plantjes tussen de tegels wil, leg dan gewoon geen tegels neer!".

Azijn

Het gebruik van azijn tegen onkruid of de groene aanslag op het terras is in Nederland verboden. Het RIVM publiceert in 2019 dit rapport over de risico's van het gebruik van dit middel. Het gebruik van natuurazijn (als oplossing van azijnzuur) is overigens wel toegestaan als zogeheten 'basisstof', bij juist gebruik. De gehalte azijnzuur in dit middel is niet hoger dan 10%. Azijn is te koop in concentraties tot 80% azijnzuur.

Meer over:

onkruid
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (6)

Huib de Vriend
Huib de Vriend15 feb. 2022 - 10:52

Groene aanslag kun je verwijderen met heet water waarin soda en groene zeep is opgelost. Op 10 liter water 5 eetlepels soda en 5 eetlepels groene zeep. Gieten, borstelen met harde bezem, even laten inwerken en dan schoonspoelen met koud water.

j.quist
j.quist13 feb. 2022 - 20:32

Ja onkruid is een hekel onderwerk voor verschillende tuinbezitters - ik trek het niet gewenste onkruid ( wat toch mooi kan zijn ) er met wortel er al uit - en praktisch geen tegels in de tuin - wat mij goed bevalt en geen water overlast .

pejomaba
pejomaba12 feb. 2022 - 20:36

De man die voorstelde om schoonmaakazijn te gebruiken heet niet voor niets Wijnand Sukkel..........!

MarianClaasen
MarianClaasen11 feb. 2022 - 21:14

Een vrouw naar mijn hart!

joosjepek
joosjepek11 feb. 2022 - 19:28

dank voor deze correctie, zal mijn leven beteren.... Van Bodegom.

Sita1998
Sita199811 feb. 2022 - 15:01

Zo, die zit Katja. Al dat geneuzel van sommige mensen met onkruid. Wat is onkruid? Ga er eens voor zitten met een loep en KIJK.Zonde toch om weg te halen? Wel eens naar mieren gekeken? Wat ze allemaal doen? Hoe georganiseerd?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.