Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Recreatie zorgt voor minder teken

  •  
09-06-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
954 keer bekeken
  •  
walking-g1c1148251_1920

© Pixabay

Wilde dieren, waaronder herten, mijden paden die veel worden gebruikt voor recreatie. Uit onderzoek blijkt dat de tekenpopulatie op die paden daardoor ook afneemt. Recreatiepaden hebben een tot wel 72 procent lagere tekendichtheid dan paden in rustgebieden.

Het onderzoek is uitgevoerd door ecoloog Bjorn Mols van Rijksuniversiteit Groningen. Hij stelt: “We weten dat mensen onbewust, enkel al door hun aanwezigheid, sterke effecten hebben op het gedrag van herten.” Eerder toonde onderzoek al aan dat dit invloed heeft op landschapsvormende processen, zoals de bosontwikkeling. Deze nieuwe studie laat zien dat ook andere ecologische interacties beïnvloed worden.

Risico op en van tekenbeten

Bijvoorbeeld de hoeveelheid teken. “We ontdekten dat door het recreatief gebruik van paden er vlak bij deze paden minder herten gezien worden”, aldus Mols. “Hierdoor vermindert het aantal teken vlakbij paden drastisch, en dus ook het risico op tekenbeten voor mensen. Dit terwijl door teken overgebrachte ziekten een steeds grotere bedreiging vormen voor de volksgezondheid.”

Mede-auteur Chris Smit, adjunct hoogleraar in Groningen, licht toe: “Het is interessant te kijken hoe onze resultaten kunnen worden toegepast in modern natuurbeheer om de dichtheden van teken - en dus het risico op ziektes voor recreanten - te sturen.” Dat kan bijvoorbeeld door goed gebruikte paden aan te leggen langs picknickterreinen of speeltuinen. “Zo kan door een slimme planning van recreatie het risico op teken en hun ziektes gestuurd worden”, aldus Smit.

Bron: Rijksuniversiteit Groningen

Meer over:

teken, herten, recreatie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.