Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Recreatie is een serieus probleem voor vogels

  •  
15-05-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1240 keer bekeken
  •  
recreatie_kite

Kite surfer

© Fotograaf Wilma Muller

Met een overzicht van de internationale literatuur laat een rapport van Vogelbescherming zien: recreatie kan echt een serieus probleem zijn voor vogels. Een opvallende dadergroep: vogelaars en -fotografen!

Analyse

In het rapport (dat hier en hier te bekijken is) gaan auteur Karen Krijgsveld en collega's in op de diverse vormen van recreatie. Per  landschap, per recreatievorm en per vogelsoort beschrijven ze de potentiële gevaren. Vogelbescherming noemt enkele opvallende resultaten:

  • In open gebieden, langs de kust en in onze merengebieden, merken vogels mensen over grote afstanden op; ook in gebieden met heel veel recreanten, in het bos en op het strand, zijn de effecten van recreatie aanzienlijk.
  • Snellere, lawaaiiger en onvoorspelbaarder recreatievormen, zoals speedboten en kitesurfers, hebben een grotere impact.
  • Op land hebben wandelen en fietsen op zich relatief weinig effect, maar is de impact vooral groot door grote aantallen recreanten.
ijsvogel_op_de_lens_van_de_camera_58231a55ead27_large

© Fotograaf: djtepas

Schade aan populaties

Verstoring door recreanten is niet alleen vervelend voor individuele dieren die worden verjaagd door een fietser of een kitesurfer. Recreatie kan ook een effect hebben op complete populaties. "Dat geldt zeker voor vogels die op het strand proberen te broeden", licht Karen Krijgsveld toe. "Vogels als de strandplevier of de dwergstern komen in ons land bijna nergens meer tot broeden, omdat overall recreatie op de stranden is.

strandplevier_bonteklepper_01.jpg

© Fotograaf: bonteklepper

Vogelaars met balk in het oog

Vogelaars en andere natuurliefhebbers kunnen zich vaak mateloos storen aan mountainbikes of andere recreanten in de natuur. Maar het rapport wijst erop dat de natuurliefhebbers ook op de balk in hun eigen ogen moeten letten: weinig dingen blijken zo verstorend als een vogelaar die continu achter een vogel aan sluipt, al dan niet met een camera erop gericht. 

vogelskijken

Vogels kijken

© Fotograaf Sverduin

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.