Vroege Vogels

Recordaantal vogeltellers ziet huismus het meest

  •  
19-12-2005
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_155674.jpg
Een recordaantal mensen heeft zaterdag en zondag meegedaan met de Nationale Tuinvogeltelling van de Vogelbescherming. Uit de eerste resultaten blijkt dat de deelnemers in de tuin vooral huismussen, koolmezen, merels en pimpelmezen aantreffen, meldde een woordvoerder zondag.
In totaal werden tot aan het begin van zondagavond 350.000 vogels geteld en ingevoerd op de internetpagina van de Tuinvogeltelling. Het aantal deelnemers stond toen op 12.500 en loopt naar verwachting op tot 15.000.
Net als in het voorgaande jaar zagen de vogelaars de huismus het meest. De bedreigde vogelsoort blijft de Nationale Tuinvogel Toptien aanvoeren. Geen verassing omdat de huismus in bewoonde omgeving leeft, legde de woordvoerder uit.
Uit de telling blijkt verder dat grote groepen zwartkoppen (427 keer geteld) en tjiftjafs (dertig keer gesignaleerd) in Nederland overwinteren. De klimaatverandering is daar de oorzaak van, vermoedt de Vogelbescherming. Een strenge winter in Scandinavië is mogelijk de verklaring dat bovendien veel bonte kraaien (336 keer waargenomen) de winter in Nederland doorbrengen.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.