Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Recordaantal drieteenstrandlopers op eiland Griend

  •  
03-08-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
93 keer bekeken
  •  
Drieteenstrandlopers

© Fotograaf: kasteelheertje

Op dit moment zitten er rond de 21.000 drieteenstrandlopers op Griend, het vogeleiland in de Waddenzee. De vogels verblijven vooral op de zandbanken die rondom het eiland zijn gecreëerd om te voorkomen dat Griend wegspoelt. Dat meldt Emma Pennings die op het eiland onderzoek doet met een team van het NIOZ.

Zandbanken

Griend is een onbewoond eiland tussen Harlingen en Terschelling. Door natuurlijke erosie 'loopt' het eiland langzaam door de Waddenzee. In de zomer van 2016 is er extra zand gestort door Natuurmonumenten om Griend te beschermen tegen erosie uit het westen, en het eiland te voeden zodat het aan de noord- en zuidkanten weer kan groeien.

Recordaantal

De zandbanken zijn een aantrekkelijke rustplaats voor de drienteenstrandlopers. Dit jaar zijn er 21.000 op en rond het eiland, een recordaantal van drieteenstrandlopers op een plek. Ongeveer 10% van de totale populatie drieteentjes bevindt zich nu op Griend.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.