Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Recordaantal bruinvissen bij Nederlandse kust

  •  
15-04-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bruinvis_36.jpg
Een recordaantal bruinvissen is vorige maand voor de Nederlandse kust gezien: 126. Dat meldde Ecomare maandag. Onderzoekers telden dat aantal op 4 maart vanaf de dijk bij Den Helder. Op andere dagen in maart werden ook meer dan honderd bruinvissen gespot.
Dode bruinvissen
Er zijn afgelopen maand ook veel dode bruinvissen aangespoeld. Volgens Naturalis, dat de strandingen bijhoudt, waren dat er 101. Dat is bijna twee keer zoveel als gemiddeld. Er zijn vier levend aangespoelde bruinvissen gevonden. Het vorige recordaantal bruinvissen dateert uit 2006. Toen zijn er 79 gezien.
Westenwind
,,Kennelijk komen er steeds meer bruinvissen voor langs de Nederlandse kust. Maar dat verklaart het hoge aantal gestrande dieren niet helemaal'', aldus Ecomare. Maart was een koude maand met veel oostenwind. Normaal drijven dode bruinvissen op zee en spoelen ze aan bij westenwind. Wellicht zijn de dieren met de onderstroom op de kust terechtgekomen.
Westerschelde
In april zijn de bruinvissen nog niet verdwenen. Nog steeds worden er veel gezien, ook in de Waddenzee en in de Westerschelde, waar ze normaal niet zo veel komen.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.