Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Recordaantal broedparen bijeneter

23 okt 2015
  •  
leestijd 1 minuten
a6c93d6de5.jpg

© Fotograaf: RobHendriks

Twaalf broedgevallen van bijeneters in het afgelopen voorjaar. De Werkgroep Bijeneters Nederland schrijft er enthousiast over in het jaarverslag. ‘Nooit eerder broedden zoveel paartjes in ons land’, vertelt Hilbert Folkerts van de werkgroep. In Limburg werd er zelfs een kolonie van zeven paartjes gevolgd. Tegenwoordig broeden bijeneters bijna jaarlijks in ons land. De stijgende temperaturen zorgen voor de noordwaardse verspreiding van deze zuidelijke soort.
Succesvol
Ieder voorjaar houden de mensen van de Werkgroep Bijeneters Nederland nauwkeurig bij waar bijeneters worden gemeld. Vanaf begin juni worden waarnemingen pas echt spannend: gaan ze broeden? In 2015 duurde het even voordat die kwamen, maar werden er uiteindelijk twaalf broedgevallen binnen de Nederlandse grenzen ontdekt, en ook nog eens vier net over de Duitse grens. Op één locatie in Limburg vestigden zich zeven paartjes en werd er succesvol gebroed. Op een andere plek in dezelfde provincie werden vier nestholtes gevonden, maar bleef het onduidelijk of er daadwerkelijk is gebroed.
Lees het hele bericht op Natuurbericht.nl

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar