Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Recordaantal broedende lepelaars op Texel

  •  
06-08-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
lepelaar_07.jpg

© lepelaar top

In De Geul op Texel broeden meer lepelaars dan ooit. In 2010 breekt Texel het derde record op rij. De grootste kolonie is te vinden in De Geul in Nationaal Park Duinen van Texel.
In 2010 broeden er 540 lepelaarparen op Texel. In 2009 waren dat 397 paren en het jaar ervoor 370 paren. Staatsbosbeheer heeft de lepelaars geteld aan de hand van luchtfoto’s. De locaties liggen namelijk in het moeras en zijn zonder te veel verstoring niet te benaderen. Het totaal aantal lepelaars in Nederland in 2009 was volgens de werkgroep lepelaars 2236 paar.
Excursie
Een grote groep broed door de hoge waterstand in het voorjaar verder naar het westen in de vallei dan gebruikelijk. Op dit moment zit een deel van de lepelaars nog op de nesten, terwijl de jongen van de vroegste paren al zijn uitgevlogen. Tijdens de excursie van Staatsbosbeheer kunnen de lepelaars vanaf de rand van de vallei af en aanvliegend worden gezien.
Uitkijkpunt Mokweg
Lepelaars zijn op Texel goed te bekijken vanaf het uitkijkpunt aan de Mokweg, het merendeel van de in De Geul broedende lepelaars zit daar in de buurt. Aan- en afvliegende vogels, vooral ouders met voedsel zijn er goed te zien. De lepelaars zoeken voedsel in sloten op Texel en de Kop van Noord-Holland. In de sloten vangen ze vooral driedoornige stekelbaarsjes. Daarnaast gaan ze op het Wad op jacht naar garnalen.
Meer informatie
Ga naar de website van de Werkgroep Lepelaar voor meer informatie of om waarnemingen door te geven.

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.