Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Recordaantal babypanda's geboren

30 sep 2016
  •  
leestijd 1 minuten
baby panda
In het reuzenpanda onderzoekscentrum te Chengdu in China gaat het fokken van de reuzenpanda voor de wind. Er zijn namelijk al 23 panda's geboren dit jaar. Tezamen met 4 andere babypanda's, die zijn geboren in het buitenland maar onder toezicht van de Chinezen, brengt dit het totale aantal op 27 babypanda's. Deze babyboom is een record, meldt de website van de NOS .

Panda's op de foto

De 23 babypanda's worden vandaag in het onderzoekscentrum in Chengdu gefotografeerd en hierbij is veel publiek aanwezig. Het is een uniek tafereel waarbij de hummeltjes met zijn allen op één tafel liggen.

Voortplanting

Reuzenpanda's planten zich notoir moeilijk voort. Vrouwtjespanda's zijn maar enkele dagen per jaar vruchtbaar. In het centrum houden ze goed bij wanneer dat is, op basis van gedrag en analyse van hormonen. Ook maken ze gebruik van kunstmatige inseminatie.
Ook komt het voor dat een geboorte van een reuzenpanda over het hoofd wordt gezien, zoals dit jaar gebeurde in de Schönbrunn Zoo in Wenen. Hier bleek dat er niet één panda jong was geboren maar twee. Dit komt mede door het feit dat ze erg klein zijn bij de geboorte. Een panda jong is bij geboorte namelijk maar tien centimeter lang en weegt ongeveer 100 gram.
Sinds de start van het centrum dertig jaar geleden zijn er 176 panda's geboren. Er leven nog zo'n 2000 panda's in het wild, allemaal in China.
Bron: NOS

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.