SOVON Vogelonderzoek Nederland heeft 2004 uitgeroepen tot het Jaar van de Halsbandparkiet. Dit om meer te weten te komen over deze kleurrijke exoot.
Hoeveel komen er in ons land voor en waar zitten ze precies? Gedurende het hele jaar kon men waarnemingen van deze groene parkietachtige doorgeven op
www.sovon.nl
om een goed beeld te krijgen van het werkelijke aantal Halsbandparkieten dat in Nederland voorkomt. Op hetzelfde moment werden op de belangrijkste slaapplaatsen in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam, Haarlem en Leiden alle (zich voor de nacht) verzamelende Halsbandparkieten geteld.
De telling verliep ondanks het slechte weer succesvol en leverde een recordaantal van ruim 5400 exemplaren op.
De tellingen vonden gelijktijdig plaats op alle belangrijkste slaapplaatsen van Halsbandparkieten in Nederland. Leden van Vogelwerkgroep Amsterdam, KNNV afd. Amsterdam, de Haagse Vogelbescherming, de vogelwerkgroep in Rotterdam met ondersteuning van bureau Stadsnatuur Rotterdam en Vogelwerkgroep Zuid-Kennemerland telden vanaf 16.00 uur tot het donker alle aanvliegende Halsbandparkieten. Dit bleek nog niet gemakkelijk want ze kwamen doorgaans in verschillende groepen met hoge snelheid uit allerlei richtingen aangevlogen. Doordat iedere teller een windrichting voor zijn rekening nam, kon men over het algemeen een behoorlijke schatting maken van het werkelijke aantal.
In verschillende parken in Amsterdam werden in totaal 1800 halsbandparkieten geteld. Dit aantal is vergelijkbaar met een schatting eerder dit jaar. De belangrijkste slaapplaats in Voorburg bij Den Haag leverde een ongekend hoog aantal van zo’n 3200 exemplaren op. In Rotterdam trof men op de enige (bekende) slaapplaats 300 Halsbandparkieten aan. Enkele kleinere slaapplaatsen in Haarlem en Leiden leverde resp. 65 en 60-80 Halsbandparkieten op. Op basis van de beschikbare resultaten lijkt het totaal aantal op ruim 5400 Halsbandparkieten voor heel Nederland uit te komen. Tijdens eerdere onvolledige landelijke schattingen in 2000 zouden er in Nederland zo’n 1000 ‘halsbandjes’ voorkomen. We kunnen dus nu voor het eerst beschikken over behoorlijk betrouwbare gegevens en blijkt dat er aanzienlijk meer Halsbandparkieten in ons land verblijven dan we tot nu toe dachten.