Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Record aantal broedende sterns op Texel

  •  
04-06-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
grote_stern_kasteelheertje.jpg

© Fotograaf: kasteelheertje

Texel is dit seizoen weer dé plek voor broedende grote sterns. Op dit moment broeden er ruim 7000 paar vogels in natuurgebieden Utopia en Wagejot van Natuurmonumenten. Een nieuw record!
Live volgen
Op dit moment zijn de eerste kuikens al uit het ei gekropen en kun je ze zien rondscharrelen op de schelpenstrandjes. Op www.wadden.tv zijn ze live te volgen. Dit jaar broeden er 6000 paar grote sterns in Utopia en nog eens 1000 paar hebben zich gesetteld in Wagejot. De nesten zijn niet meer dan een kuiltje in de bodem. Na drie weken komen de kuikens uit het ei en breekt er voor de ouders een drukke periode aan van voeren, voeren en nog eens voeren...
Grote sterns
Grote sterns zijn te herkennen aan hun zwarte kuif en snavel met een klein geel puntje. In de winter trekken de meeste grote sterns naar Afrika of Zuid-Europa. In tegenstelling tot de grote sterns op Texel gaat het niet overal goed. Natuurmonumenten hoopt dan ook op een goed broedseizoen in Utopia en Wagejot voor deze beschermde vogels.
Wadwachters Utopia
Als bezoeker kun je Utopia geweldig overzien en beleven. Het is een binnendijks brak gebied met waterpartijen en schelpenstrandjes. Op de dijk staat de Wadwachtershut van Natuurmonumenten. De vrijwillige Wadwachters waken over het gebied en zijn gastheer/vrouw voor de vele bezoekers die de Wadwachtershut passeren.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.