Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Reconstructie van een snelle klimaatomslag

  •  
05-02-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Fossiele muggenlarven en stuifmeelpollen kunnen ons alles vertellen over de klimaatomslag van de laatste ijstijd (het Weichselien) naar onze huidige warme tijd. Deze klimaatverandering verliep niet in een rechte lijn, maar ging wel erg snel. Hoe reageerde de vegetatie op deze snelle omslag en hoe gevoelig is een vegetatie voor snelle veranderingen? Nelleke van Asch wil met dit onderzoek promoveren aan Universiteit Utrecht. Met een grondboor trok zij naar Ierland en Duitsland, om plakkaten grond op te graven, die zij vervolgens in haar laboratorium ontleedde om de fossiele muggenlarven en stuifmeelpollen eruit te vissen. Aan de hand van de hoeveelheid en aan de verschillende soorten larven, kan zij de temperatuuromslag reconstrueren. De stuifmeelpollen staan synoniem voor de vegetatie.
Het is nog niet precies bekend hoe de temperatuurstijging verliep. Voor het eerst wordt die zo nauwkeurig onderzocht. Dat is nu mogelijk door deze nieuwe methode van fossiele muggenlarven en stuifmeelpollen.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor