Acht van de tien Nederlands wil dat reclameverlichting en aanlichting van kantoren ’s nachts uitgaat. Vijf van de tien vindt dat de Overheid nachtelijke reclameverlichting en aanlichting van gebouwen moet verbieden. Dat blijkt uit onderzoek dat de Natuur en Milieufederaties (NMF) liet uitvoeren onder ruim duizend Nederlanders. Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. De NMF roept minister Schultz van Haegen en gemeenten op om reclameverlichting en aanlichten van gebouwen aan banden te leggen en om per gemeente te onderzoeken of openbare verlichting overal wel nodig is. Veel verlichting kan gedimd of gedoofd worden. Door spaarzamer en slimmer te verlichten kan veel geld, energie en CO2 uitstoot bespaard worden. Ook kunnen we dan weer meer van de sterrenhemel genieten.
Lantaarnpalen
Niet alleen reclameverlichting en aanlichting van gebouwen mag uit, ook vindt 61% van de ondervraagden dat veel lantaarnpalen in de nacht gedimd of gedoofd kunnen worden als er minder verkeer is. Voornamelijk om hiermee energie en geld te besparen. Dat veel reclameverlichting of verlichting in kantoren de hele nacht blijft branden wekt ook ergernis op bij publiek. 63% van de ondervraagden ergert zich daar aan.
Nacht van de Nacht
Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld, dat kan veel minder en duurzamer. Daarom wordt door de Natuur en Milieufederaties zaterdag 24 oktober voor de 11e keer de Nacht van de Nacht georganiseerd met meer dan 350 activiteiten in heel Nederland. “De manier waarop we nu nog met licht omgaan is vrij lomp, dan kan veel slimmer, veel creatiever. Door inzet van technologie kun je mooier, duurzamer en slimmer verlichten”, aldus ambassadeur Daan Roosegaarde.