Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Rechtszaak tegen komst eerste gigastal

  •  
02-10-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
megastal_20.jpg
Wakker Dier tekent vandaag beroep aan tegen de vergunning voor de eerste ‘gigastal’ van Nederland in het Limburgse Grubbenvorst. Ook tientallen omwonenden en plaatselijke milieuorganisaties stappen naar de Raad van State. Het grootste veebedrijf in oprichting, wil 1.1 miljoen plofkippen en 35.000 varkens gaan houden.
Boven de grens
Het bedrijf wordt meer dan 10 maal groter dan de grens waarboven van een megastal gesproken wordt. De plofkippen worden op lopende banden vetgemest die alleen nog elke 6 weken moeten worden afgedraaid naar de naastgelegen slachterij. Staatssecretaris Bleker noemde dergelijke grote stallen een exces, maar onderneemt niets tegen de bouw. Eerder ontstond al ophef nadat uit onderzoek van Wakker Dier was gebleken dat het bedrijf diverse subsidies met een totaal van €2.1 miljoen toegezegd had gekregen.
'Giga dierenleed'
De dieren komen er in de geplande gigastal bekaaid vanaf. Supermarkten zullen het vlees zelfs weigeren vanwege de dieronvriendelijkheid. Het vlees van deze varkens zou niet voldoen aan de minimale normen die veel supermarkten ondertussen stellen voor het keurmerk '1 Beter Leven ster'. Ook bij de kippen zou de gigastal achterlopen bij de maatschappelijke wensen. De kippen zijn de bekende,  snel groeiende plofkippen waarvan veel A-merken en de supermarkten al hebben aangegeven vanaf te willen. In de gigastal worden 15 tot 20 kippen op een vierkante meter gehouden.
Vergunning
De provincie Limburg heeft in augustus de vergunning voor het gigabedrijf verleend. De Raad van State zal waarschijnlijk in een half jaar tot een jaar beoordelen of de vergunning terecht verleend is. Eerder vernietigde de Raad van State al vele vergunningen voor uitbreidingen van veebedrijven na beroepszaken van Wakker Dier. Regionale overheden blijken vaak te gretig vergunningen af te geven, in strijd met (milieu)wetgeving.
Bron: Wakker Dier
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.