Vroege Vogels

Rechtszaak over sneller eten en drinken voor kuikens

  •  
13-07-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Vleeskuiken - publiek domein

© Bron: ed_davad - Pixabay

Pas geboren kuikens moeten sneller toegang tot eten en drinken krijgen nadat ze uit het ei zijn gekropen. Dit vindt Wakker Dier. Uit onderzoek blijkt dat de sterfte onder jonge kuikens toeneemt als ze binnen 36 tot 60 uur geen voedsel en water krijgen. De overheid komt nu in actie als de kuikens meer dan 60 uur vasten.

Procedure

Deze regel van de overheid is onderdeel van een procedure die Wakker Dier vier jaar geleden tegen het ministerie van Economische Zaken is gestart. De overheid heeft besloten de grens op 60 uur te leggen. Wakker Dier is het niet met deze uitspraak eens en gaat in hoger beroep om te eisen dat de overheid sneller gaat ingrijpen.

Onderzoek

Wakker Dier verwijst naar een literatuuronderzoek van de Wageningen University & Research waaruit blijkt dat er significant meer kuikens sterven als ze binnen 36 tot 60 uur geen eten en drinken krijgen. Jonge kuikens die 48 uur moeten wachten voordat ze iets krijgen, sterven vaker voor hun 42e levensdag dan hun soortgenootjes die eerder toegang tot voedsel en water krijgen. In Nederlandse pluimveebedrijven duurt het gemiddeld 24 tot 48 uur voordat kuikentjes kunnen eten en drinken.

Nieuwe broedsystemen

De pluimveesector is volop in ontwikkeling om de kuikens eerder toegang tot eten en drinken te geven volgens Wakker Dier. Er worden broedsystemen ontwikkeld waarbij de kuikens vrijwel direct nadat ze uit het ei zijn gekomen toegang krijgen tot water en voer. Alle partijen hebben hier baat bij: minder leed voor het kuiken, de boer krijgt vitalere kuikens en er wordt minder antibiotica gebruikt.
Bron: Wakker Dier
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.