NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Rechter staat 130 km op snelweg A2 toe

22 dec 2015
  •  
leestijd 2 minuten
uitstoot_auto_02.jpg
Het verkeer op de snelweg A2 tussen Utrecht en Amsterdam mag 's avonds en 's nachts 130 kilometer per uur blijven rijden. De gemeenten Stichtse Vecht en Ronde Venen hebben dinsdag een rechtszaak tegen dat verkeersbesluit verloren.
Gemeente
Volgens de gemeenten is bij de verbreding van de A2 afgesproken dat er niet harder dan 100 kilometer per uur gereden zou worden op de snelweg, die nu vijf banen in beide richtingen heeft. Harder rijden levert volgens de gemeenten slechts twee minuten tijdwinst op, terwijl het wel heel veel extra uitstoot veroorzaakt.
Omwonenden krijgen ook veel meer herrie te verduren.
Schonere auto’s
Volgens minister Melanie Schultz van Verkeer neemt de uitstoot niet toe, omdat auto's tegenwoordig veel schoner rijden. De zeer brede snelweg is volgens haar veilig genoeg om harder te gaan rijden. Bovendien raken weggebruikers in de war doordat ze ook tijdens stillere uren maar 100 kilometer per uur mogen rijden. Dat blijkt onder andere uit de enorme hoeveelheid snelheidsbekeuringen die op de A2 wordt uitgedeeld.
Binnen de regels
Er zijn volgens de rechter geen juridische bezwaren tegen de snelheidsverhoging. De invloed van harder rijden op milieu, geluid en natuur blijft binnen de geldende regels. Het afwegen van negatieve tegen positieve effecten is niet de taak van de rechter maar een politieke keuze, aldus de rechtbank dinsdag. Harder rijden past binnen het kabinetsbeleid van '130 km/uur waar het kan. 'De Tweede Kamer stemde in oktober in meerderheid voor een plan om de snelheid ook overdag op het snelwegdeel te verhogen. Daarover valt waarschijnlijk in 2016 een besluit.
Reactie
Milieudefensie is geschrokken van het besluit. Recentelijk berekende Milieudefensie dat de verhoging van de snelheid van 100 naar 130 kilometer per uur tot 46 procent meer uitstoot van stikstofdioxide leidt. Ook de uitstoot van CO2 neemt sterk toe bij hogere snelheden.
Bron: ANP, Milieudefensie

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.