Vroege Vogels

Rechter dwingt de Staat om luchtvervuiling aan te pakken

  •  
07-09-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Amsterdam luchtvervuiling SMOG

© SMOG in Amsterdam - Bron Pixabay

Milieudefensie wint kort geding voor gezonde lucht: de overheid moet nu alles in het werk stellen om op korte termijn overal in Nederland aan de Europese luchtkwaliteitswet te voldoen. De Haagse rechtbank deed vanmorgen uitspraak in het kort geding voor gezonde lucht van Milieudefensie tegen de Nederlandse Staat. Milieudefensie werd volledig in het gelijk gesteld.

Schone lucht voor iedereen

Anne Knol, campagneleider duurzame mobiliteit Milieudefensie reageert enthousiast: “Dit is een regelrechte doorbraak voor gezonde lucht! We zijn blij dat de rechter de Staat dwingt om de gezondheid van de burgers beter te beschermen. De luchtvervuiling in Nederland moet nu echt aangepakt worden zodat minder mensen door luchtvervuiling ziek worden of doodgaan. Ook voor de miljoen longpatiënten in Nederland is dit zeer hoopvol nieuws.”

Vonnis is een prachtuitspraak

De rechter bepaalde in het vonnis onder andere dat de Staat binnen 2 weken een plan moet maken om “voorspelbaar en aantoonbaar” overal aan de Europese grenswaarden te voldoen. Ook verbiedt de rechter dat er nog maatregelen genomen worden die leiden tot nieuwe overschrijdingen van de wet. “Dit is een prachtuitspraak!” reageert advocaat Phon van den Biesen. “Het gebeurt zelden dat je eisen zo volledig worden overgenomen door een rechter. Maar het werd ook wel hoog tijd.”

Het recht op gezondheid

Voor Milieudefensie is de kwestie hiermee overigens nog lang niet opgelost. Uit talloze studies blijkt dat de Europese grenswaarden de gezondheid onvoldoende beschermen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hanteert dan ook veel strengere advieswaarden dan de Europese normen en Milieudefensie eist dat de Nederlandse Staat deze waarden gaat naleven. Die eisen zijn onderdeel van de zogenaamde bodemprocedure die Milieudefensie al eerder aanspande. In deze bodemprocedure bepleit Milieudefensie dat de staat het mensenrecht op gezondheid schendt vanwege de falende aanpak van de luchtkwaliteit. Op 14 november behandelt de rechtbank deze eisen tijdens de bodemprocedure.
Bron: Milieudefensie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

kroon
kroon8 sep. 2017 - 15:11

Wij kunnen zelf hier ook iets aan doen, bijvoorbeeld als automobilist. Vooral door korte ritjes niet met de auto maar op de fiets te maken. En uiteraard geen 130 rijden. Maar - wat bijna niemand weet - Het Nieuwe Rijden is aantoonbaar (TNO-onderzoek) de minst vervuilende rijstijl. Dat betekent dat we minimaal vervuilen - als we dan toch de auto moeten nemen - als we 1) rustiger accelereren, 2) opschakelen bij 2000 toeren, 3) 50 in z'n 4 rijden, en 4) de motor afzetten als we langer dan een minuut parkeren en moeten wachten.

Henk Vink
Henk Vink8 sep. 2017 - 14:57

De grootste luchtvervuilers (vliegtuigen),Daar hoor ik niemand over.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.