Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Vanaf 20 maart om 19.55 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Rechtbank Utrecht verbiedt het vergassen van ganzen

22 mrt 2018
  •  
leestijd 2 minuten
Grauwe ganzen creche

© Fotograaf: hbrummelhuis

De rechtbank Utrecht heeft het vergassen van Grauwe ganzen, Canadese ganzen en verwilderde gedomesticeerde ganzen verboden. De provincie Utrecht had hiervoor aan de Faunabeheereenheid toestemming verleend tot en met augustus 2019.
De Faunabescherming heeft tegen deze ontheffing beroep aangetekend, onder meer omdat deze bestrijdingsmethode onvoldoende onderbouwd zou zijn. Er is geen bewijs dat het vergassen van jaarlijks duizenden ganzen de populatie in de provincie kan verkleinen en ook niet dat door boeren geclaimde landbouwschade daardoor sterk afneemt. Om landbouwschade te verminderen zijn naar onze mening voldoende niet-gewelddadige middelen voorhanden. Ganzen kunnen gericht verjaagd worden van akkers, zonder duizenden ganzen te doden.

Tienduizenden ganzen doden

In oktober vorig jaar oordeelde de Raad van State al, dat de provincie Utrecht ten onrechte een ontheffing had verleend om, met dezelfde argumentatie, vele tienduizenden ganzen te schieten. De hoogste rechter oordeelde toen al, dat er geen bewijs werd aangevoerd waaruit zou blijken dat de aantallen ganzen en daarmee de landbouwschade, sterk zouden afnemen. Nieuwe argumenten om toch weer ganzen te mogen doden, zijn met de uitspraak van vandaag door de rechtbank ongegrond verklaard.

Vergassen van ganzen

Voor het vergassen van ganzen in de rui worden de vogels uren lang opgedreven. Totdat ze met honderden tegelijk de vergassingscontainer worden ingejaagd. Veel van de ganzen zijn jongen die nog bij hun ouders verblijven. Vergassen is daarom sowieso zinloos, omdat ook zonder dat veel van deze jongen de eerste winter niet overleven. De Faunabescherming verwacht dat de uitspraak van de rechtbank van vandaag gevolgen zal hebben voor andere provincies, waarin soortgelijke ontheffingen zijn verleend. De intensieve bestrijdingscampagnes van de 's zomers in ons land verblijvende ganzen is niet alleen onnodig, maar vooral ook ineffectief. En daarmee, omdat het veelal gaat om beschermde soorten, in strijd met de wet. Bron: Faunabescherming
Nieuw: liken

Klik op het hartje als je dit een interessant onderwerp vindt en wij laten je hier meer van zien.

Meer over dit onderwerp

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.