Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Rechtbank Utrecht verbiedt het vergassen van ganzen

  •  
22-03-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
153 keer bekeken
  •  
Grauwe ganzen creche

© Fotograaf: hbrummelhuis

De rechtbank Utrecht heeft het vergassen van Grauwe ganzen, Canadese ganzen en verwilderde gedomesticeerde ganzen verboden. De provincie Utrecht had hiervoor aan de Faunabeheereenheid toestemming verleend tot en met augustus 2019.
De Faunabescherming heeft tegen deze ontheffing beroep aangetekend, onder meer omdat deze bestrijdingsmethode onvoldoende onderbouwd zou zijn. Er is geen bewijs dat het vergassen van jaarlijks duizenden ganzen de populatie in de provincie kan verkleinen en ook niet dat door boeren geclaimde landbouwschade daardoor sterk afneemt. Om landbouwschade te verminderen zijn naar onze mening voldoende niet-gewelddadige middelen voorhanden. Ganzen kunnen gericht verjaagd worden van akkers, zonder duizenden ganzen te doden.

Tienduizenden ganzen doden

In oktober vorig jaar oordeelde de Raad van State al, dat de provincie Utrecht ten onrechte een ontheffing had verleend om, met dezelfde argumentatie, vele tienduizenden ganzen te schieten. De hoogste rechter oordeelde toen al, dat er geen bewijs werd aangevoerd waaruit zou blijken dat de aantallen ganzen en daarmee de landbouwschade, sterk zouden afnemen. Nieuwe argumenten om toch weer ganzen te mogen doden, zijn met de uitspraak van vandaag door de rechtbank ongegrond verklaard.

Vergassen van ganzen

Voor het vergassen van ganzen in de rui worden de vogels uren lang opgedreven. Totdat ze met honderden tegelijk de vergassingscontainer worden ingejaagd. Veel van de ganzen zijn jongen die nog bij hun ouders verblijven. Vergassen is daarom sowieso zinloos, omdat ook zonder dat veel van deze jongen de eerste winter niet overleven. De Faunabescherming verwacht dat de uitspraak van de rechtbank van vandaag gevolgen zal hebben voor andere provincies, waarin soortgelijke ontheffingen zijn verleend. De intensieve bestrijdingscampagnes van de 's zomers in ons land verblijvende ganzen is niet alleen onnodig, maar vooral ook ineffectief. En daarmee, omdat het veelal gaat om beschermde soorten, in strijd met de wet. Bron: Faunabescherming

Meer over:

vergassen, ganzen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (2)

mariakatje114
mariakatje11425 mrt. 2018 - 14:12

Het maakt mij echt ziek om dit soort argumenten te moeten lezen hoe een zeer wrede manier van doden van dieren, in dit geval de grauwe ganzen, toe te passen. Dat gebeurt dus allemaal zonder dat ons, de mensen die dat vreselijk vinden en ziek maakt,te raadplegen en/of in te lichten over dit in stilte plaatsvindende fenomeen. Wat bezielt ons om weerloze ganzenpullen weg te jagen bij de machteloze ouders en vervolgens de pijnlijk lange doodsstrijd in te jagen die niets helpt??? Die niet leidt tot minder ganzen.. Zijn wij mensen die dit bedenken en doen of zijn die mensen die dit als dagelijks werk doen beesten?Inderdaad verbieden, overal in NL en goed onderzoek uit laten voeren en nadenken over manieren die diervriendelijk beheer inhouden.We leren niks, nooit. Ik schaam me ervoor een mens te zijn met collegamensen die dit soort wandaden plegen tegenoveronze medebewonersde ganzen. Waar komt het geld trouwens vandaan om deze vernietiging op dergelijke wijze overal elders nog toe te passen?Als ik daaraan meebetaal zal ik daartegen protesteren. Ik begin vandaag met een onderzoek daarnaar.

bomendromer
bomendromer24 mrt. 2018 - 14:51

De hemel zij dank. Niet vergassen. Ik heb geaplaudiseerd toen ik het op het nieuws hoorde. Je kunt niet zomaar individuen uit die hechte families halen door ze te vergassen of af te schieten. Het is de mensen/boeren hun eigen schuld dat de ganzen dit gras zo zalig vinden: 'we' maken het vet, eiwitrijk en voedzaam door alle mest die er op verspreid wordt. Armere gronden zouden zoveel ganzen niet lokken. Hoewel ik die dieren dolgraag zie. Ik vind ze fantastisch.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.