In Dagblad Trouw stond in de zomer van 2011 een hele discussie over het uitroeien van het beruchte (on)kruid zevenblad. Het mooiste alternatief kwam van Jan Willem Henfling uit Bussum. Hij schreef de volgende ingezonden brief:
Zevenblad: opeten kan ook
In het late voorjaar kom ik van te weelderige brandnetels af door ze op te eten. Heel jonge bladeren als onderdeel van een salade en iets oudere net als kervelsoep bereid. Ze kunnen ook in de stamppot.
Het zevenblad? Ik ben er helemaal vanaf, want alles opgegeten. Ongeveer een kilo bladen en spruiten (uitlopers) per 1,5 pond met hark of greep ophalen, wassen en door gekookte aardappelen stampen met wat peper en olie of boter (heel smakelijk, wat 'notig'). Zevenblad is in deze tijd van het jaar optimaal voor dit doel.
Paardebloemen zijn een plaag, maar ook zeer het eten waard als molsla. In plaats van uitsteken eerst een weekje een omgekeerde pot erover doen. Overigens kun je ook de groene bladen eten als je van bitter in de sla houdt.
Zuringsoorten zijn een vergeten gewas, als sla en gekookte groente, maar ideaal om te wokken.
Weegbree is een lekker kruid in soep en salade. In de 17e eeuw wist men niets van vitamines, maar wel dat weegbree werkt tegen scheurbuik. Het is, zegt men, zeer rijk aan vitamine C.
Eendenkroos van de vijver? Verzamelen en wassn. Met wat citroen erbij is het heerlijk garnituur bij vis of mosselen. Dit zijn enkele suggesties. Betere tuiniers kennen vast nog meer eetbare onkruiden. Na het schonen van de tuin kun je heerlijk eten van wat anders op de composthoop zou gaan. Ik heb geen wijnsuggesties. Daar moet de krant maar voor zorgen.