Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Recensie: Tijdschrift 'Uilen'

  •  
09-12-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
139 keer bekeken
  •  
uilen.jpg
Onlangs is het tweede nummer uitgekomen van een nieuw tijdschrift: Uilen . Het gaat over ... uilen ja. Negen 'Nederlandse' uilensoorten (inclusief twee dwaalgasten) blijken een bron van meer dan voldoende inspiratie voor een eigen tijdschrift.
Het tijdschrift wordt uitgegeven door vier verschillende uilenwerkgroepen, die van de steenuil, de kerkuil, de oehoe en de de ruigpootuil. Want ja, ook de meest obscure van de zeven in Nederland broedende uilen heeft een eigen werkgroep.
Ogen van een uil
Uilen is voor het grootste deel opgezet als een wetenschappelijk tijdschrift. De artikelen hebben centrale vragen of thema's als 'De resultaten van nestkastcontroles bij bosuilen', 'Prooien van de steenuil', of' De recente ontwikkeling rond de ruigpootuilen in Drenthe'. Maar wie denkt dat Uilen 'dus' saai is vergist zich. De vormgever (Arno ten Hoeve) heeft – heel slim – de gezichten van de negen uilensoorten als een steeds terugkerend thema onderaan de cover en ook onderaan de 'hoofdstukopeners' gezet. En met reden. Uilenogen zijn hét symbool van de fascinatie voor deze vogels. Ook de openingsfoto bij een human interest artikel over de voormannen van de steenuilenwerkgroep is veelzeggend: twee grote kerels met in hun hand twee minuscule uiltjes die ze net van ringen hebben voorzien. Blijf er even naar kijken, en je ziet de wereld op z'n kop: in plaats van de kleine uiltjes raak je vertederd door de fascinatie van die twee mannen, terwijl de ogen van de uiltjes dwars door je heen kijken.
Lust voor het oog
Uilen is, kortom, een lust voor het oog, en tegelijk een schatkamer vol informatie over een fascinerende groep vogels. Iedereen die op de een of andere manier betrokken is bij een van de uilenwerkgroepen zal het blad wel weten te vinden. Maar wie deze recensiepagina van de site van Vroege Vogels eenmaal heeft gevonden is, lid van een uilenwerkgroep of niet, bijna automatisch ook doelgroep van dit blad.
Nadere informatie op de site van de steenuilenwerkgroep .
Een 'abonnement' op het ene nummer dat iedere december verschijnt kost € 5,- (€ 7,50 inclusief verzending)
Rob Buiter - Verslaggever Vroege Vogels
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.