Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Recensie: de aaibaarheidsfactor

  •  
27-04-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
159 keer bekeken
  •  
katkat.jpg
Waar Martin Bril als geen ander fijnmazige beschouwingen maakte van de mens, was de vorig jaar overleden Rudy Kousbroek misschien wel dé beschouwer van het dier. Zijn allereerste opstel, geschreven toen hij 8 was, ging over een oude schildpad, die werd gered door een kind. In de tientallen jaren daarna volgde een rijk palet aan dieren: ganzen, ezels, neushoornvogels, Sumatraanse beren, koeien, konijnen, honden, en natuurlijk Kousbroeks lievelingsdieren: katten. Het is niet zoals de dieren in onze kinderboeken. Dus geen olifanten met een stropdas, of honden die een pijp roken. Maar dieren zoals ze zijn.
De Aaibaarheidsfactor is zo´n bijzondere bespiegeling en inmiddels een standaardwerk in de Nederlandse poezenliteratuur. Onlangs verscheen het op CD als luisterboek, voorgelezen door Midas Dekkers, misschien wel de grootste fan van Kousbroek.
De Aaibaarheidsfactor is een ode aan de kat, het meest aaibare dier dat er bestaat. En eigenzinnig. ‘Een dier van perfectie, een miniatuurtijger, een wonder der precisie’ zegt Kousbroek erover. Terwijl de hond alles wat dierlijk is van zich heeft afgeschud. Die wordt ‘steeds minder honds’ en is onnatuurlijk volgzaam.
Onovertroffen is de ‘Test Huiskatten’ (getest wordt op miauwvolume, spinvermogen, aanhaligheid, vleesverbruik, melkconsumptie, afwerking en fabricagefouten). Bij de aaibare uitgave (om de CD hoes zit een mooi zacht velletje) zit ook een boekje waarin de test tot na de komma is uitgewerkt. Geweldig en erg grappig.
Tsja, eigenlijk hebben de verhalen van Rudy Kousbroek geen ondersteuning nodig. Hij is en blijft dé meester in de dierenliteratuur.
De aaibaarheidsfactor als luisterboek is erg geslaagd, sterker nog, juist met het vertouwde stemgeluid van Midas Dekkers is het een must voor kattenfans. Trouwens, zelfs kattenhaters zullen plezier beleven aan de verhalen.
De Aaibaarheidsfactor (2 CD’s + boekje)
Auteur: Rudy Kousbroek, voorgelezen door Midas Dekkers
Uitvoering: Twee CD’s in stoffen CD-hoes
Prijs 13,95
Uitgeverij: Rubinstein
ISBN: 978-90-4761-037-3
Daniel Gulpers, redacteur Vroege Vogels
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.