Vroege Vogels

RDA: beter zorgen voor kuddes Oostvaardersplassen

  •  
14-07-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_123290.jpg
Staatsbosbeheer moet de kuddes edelherten, heckrunderen en paarden in het Flevolandse natuurgebied Oostvaardersplassen via geboortebeperking beter beheren. Zodoende hoeven minder dieren een hongerdood te sterven, zoals afgelopen winter gebeurde.
,,Het is feitelijk een grote dierenproef waarvoor geen vergunning is aangevraagd. Het lijkt op een concentratiekamp. Als boeren zouden doen wat er in de Oostvaardersplassen gebeurt, zouden ze gearresteerd worden'', stelde voorzitter C. Wensing van de Raad voor de Dierenaangelegenheden (RDA) woensdag in de NRC.
De voorzitter wil een nieuw advies voor het dierbeheer in de Oostvaardersplassen schrijven aan minister Veerman van Landbouw, waarin hij zal pleiten voor een vorm van geboorteperking om de kuddes in toom te houden.
De raad bracht vorige maand al samen met de Raad voor het Landelijk Gebied (RLG) advies uit. Volgens dat rapport hoefde niet noemenswaardig gesleuteld te worden aan het beheer in het Flevolandse natuurgebied. Een punt waar beide raden geen overeenstemming over bereikten, was de kwestie van de geboortebeperking, schreef Veerman 23 juni in een brief aan de Tweede Kamer.
Volgens Wensink is dat eerste advies, waar de Tweede Kamer om gevraagd had, te snel en onder grote druk geproduceerd. De RDA wil nu terugkomen op die aanbevelingen en dat kan. Een woordvoerster van het ministerie van Landbouw laat weten dat de raad gevraagd en ongevraagd advies kan uitbrengen.
De dieren in de Oostvaardersplassen worden in principe ongemoeid gelaten, zo is de opzet. In tijden van minder voedsel worden ze dan ook niet bijgevoerd. Staatsbosbeheer grijpt alleen in wanneer de grote grazers onnodig lijden. Dit beheer kwam dit voorjaar in opspraak toen bleek dat de lange winter een waar slagveld aanrichtte onder de kuddes. Enkele honderden dieren overleefden de winter niet.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.