Razendsnelle ontbossing in Indonesië door palmolieproductie
• 21-09-2009
• leestijd 2 minuten
De groeiende vraag naar palmolie voor biobrandstoffen in onder meer Europa leidt tot illegale expansie, extra kap van beschermde bossen en meer illegale landonteigening van kleine boeren in producerende landen zoals Indonesië. Het rapport 'Failing governance - Avoiding responsibilities' van Milieudefensie laat zien dat de vraag naar biobrandstof, bedoeld als oplossing voor klimaatverandering, steeds grotere problemen voor mens en milieu veroorzaakt. Automobilisten die hier niet aan mee willen werken hebben geen keus: biobrandstof wordt van overheidswege verplicht bijgemengd bij alle tankstations.
Milieudefensie onderzocht in het district Ketapang in Borneo, Indonesië, de effecten van de groeiende vraag naar palmolie voor autobrandstof. Het blijkt dat daar een razendsnelle expansie van palmolieplantages plaatsvindt, met enorme ontbossing tot gevolg. Binnen drie jaar tijd werden er voor 40 procent van het districtsoppervlak, dat even groot is als België, licenties voor oliepalmplantages uitgedeeld. 39 van de 54 licenties overlappen met beschermd bosgebied; zelfs het Gunung Palu National Park, een van de laatste schuilplaatsen van dan de orang utan, blijft niet gespaard.
85 Procent van de onderzochte plantages in het gebied beschikt niet over de benodigde vergunningen voor landgebruik. De lokale overheid werkt met versnelde procedures om zoveel mogelijk investeerders aan te trekken. Indonesische wetgeving die flora en fauna en de mensen die in het gebied wonen moet beschermen, wordt daarbij omzeild of direct geschonden.
De massale en illegale ontbossing voor palmolie-expansie in Indonesië vindt plaats ondanks afspraken voor certificering van duurzame palmolie. Bedrijven op Ketapang die zijn aangesloten bij de daarvoor opgerichte 'Ronde Tafel voor Duurzame Palmolie' ( RSPO), zoals Sime Darby, I.O.I., Sinar Mas en Cargill, veroorzaken dezelfde problemen als niet-RSPO-leden in Ketapang. De Nederlandse overheid, die grote ambities heeft op het gebied van bio-energie, vertrouwt juist volledig op private en vrijwillige certificeringsinitiatieven zoals de RSPO.
“Terwijl de Nederlandse overheid blindelings vertrouwt op vrijwillige certificering door bedrijven zelf, maken palmoliebedrijven zich schuldig aan massale en illegale ontbossing in Indonesië,” stelt Geert Ritsema, woordvoerder Globalisering en Milieu bij Milieudefensie. “Vrijwilligheid blijkt te leiden tot vrijblijvendheid. Als de Nederlandse overheid wil dat er over tien jaar nog bos in Borneo over is, moet zij nu keihard ingrijpen.“
Rem op palmolie-import
Milieudefensie wil daarom een rem op de Nederlandse import van palmolie die wordt gebruikt als brandstof voor auto's en elektriciteitscentrales. Vorige week werd al bekend dat de Wereldbank voorlopig geen leningen voor de oliepalmsector meer verstrekt omdat de bank er geen vertrouwen meer in heeft dat de productie duurzaam plaatsvindt. Ritsema: “Palmolie voor biobrandstof wordt ten onrechte gezien als oplossing voor het klimaatprobleem. In plaats van te vertrouwen op brandstof die in het buitenland leidt tot enorme milieuvernietiging, moeten we voor de aanpak van het klimaatprobleem zoeken naar oplossingen in eigen land, zoals verbeterd openbaar vervoer, efficiënter en minder transport, energiebesparing en vaste vergoedingen voor burgers en bedrijven die zon- en windenergie leveren.”
Bron: Milieudefensie