Ooit leefden ze in hier in grote getallen: raven. Maar begin vorige eeuw werd deze vogel in ons land verketterd. Meestal gevoed door op bijgeloof gebaseerde gevoelens werden de vogels vergiftigd en uitgeroeid.
De populatie van raven in ons land liep hierdoor enorm snel af en rond 1900 was het een zeer zeldzame vogel geworden. In 1944 vond in Zuid-Limburg het laatste broedgeval plaats. Maar door een herintroductie komen ze sinds 1969 weer in ons land in het wild voor. De eerste broedgevallen van deze raven waren in 1976. Nu telt ons land ongeveer 100 broedpaar, met name op de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug.
Zwermende raven op de Hoge Veluwe
Intelligent
Raven zijn extreem intelligent. Volgens wetenschappers net zo intelligent als mensapen. Zo onthoudt een raaf met gemak tientallen plekken waar hij eten heeft verstopt. Én houden ze in de gaten waar waar andere raven hun buit verstoppen, om vervolgens die voorraad te plunderen.
Groepsdieren
Raven zijn magnifieke vliegers die zich in de baltsvlucht bijna helemaal omdraaien. Ze eten alles, onder meer aas, diverse zaden en vruchten, insecten en gewervelden tot de grootte van een konijn
Raven die nog geen partner en nog geen territorium hebben gevonden leven in groepen. Groepen van soms wel honderden vogels groot. Raven zijn partners voor het leven. Samen verzorgen ze het nest, waarbij het mannetje meer materiaal verzamelt, en het vrouwtje meer aan bouwt aan het brede, platte nest, regelmatig in de kruin van een boom, tot wel 30 meter hoog.