Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Rattenparadijs

  •  
19-10-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
116 keer bekeken
  •  
rat_05.jpg

© Bruine rat. Fotograaf: bschuit

Ratten hebben een slechte naam. In tekenfilms zijn het bijna altijd de slimme slechteriken en ook in het dagelijks taalgebruik staat ‘rat’ nou niet bepaald voor iets positiefs. Maar is dat wel terecht?

Paradijs

Rini Biemans uit Rotterdam vindt in ieder geval van niet. Op het internet heeft hij een speciale, positieve plek voor ze ingericht: het rattenparadijs. Met voorlichting hoopt hij daar een beter beeld van de rat te schetsen, en ‘en passant’ ook van de andere natuur in de stad.
Eigenlijk was Biemans van plan om ook een écht rattenparadijs te bouwen: een soort grote kooi waar de ratten in gevangen zouden kunnen worden, om ze vervolgens met webcams aan geïnteresseerde bezoekers te laten zien. Maar daar is het nog niet van gekomen. ’We stuiten op nogal wat praktische bezwaren’, aldus Biemans. ‘Wat doe je bijvoorbeeld met de ratten? Uitzetten? Doden?’

Te weinig predatoren

Volgens André de Baerdemaeker van het Bureau Stadsnatuur Rotterdam schuilt de oplossing voor het zogenaamde rattenprobleem in het versterken van de stadsnatuur. In de meeste steden is wél veel voedsel te vinden voor de ratten, maar ontbreken de predatoren. Een meer gebalanceerd ecosysteem in de stad kan daar een groot verschil maken.
Rini Biemans wijst op een belangrijke oorzaak van 'rattenoverlast': we laten teveel eten slingeren! (foto: Rob Buiter)
Rini Biemans

© Rob Buiter

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.