Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Rattenparadijs

  •  
19-10-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
rat_05.jpg

© Bruine rat. Fotograaf: bschuit

Ratten hebben een slechte naam. In tekenfilms zijn het bijna altijd de slimme slechteriken en ook in het dagelijks taalgebruik staat ‘rat’ nou niet bepaald voor iets positiefs. Maar is dat wel terecht?

Paradijs

Rini Biemans uit Rotterdam vindt in ieder geval van niet. Op het internet heeft hij een speciale, positieve plek voor ze ingericht: het rattenparadijs. Met voorlichting hoopt hij daar een beter beeld van de rat te schetsen, en ‘en passant’ ook van de andere natuur in de stad.
Eigenlijk was Biemans van plan om ook een écht rattenparadijs te bouwen: een soort grote kooi waar de ratten in gevangen zouden kunnen worden, om ze vervolgens met webcams aan geïnteresseerde bezoekers te laten zien. Maar daar is het nog niet van gekomen. ’We stuiten op nogal wat praktische bezwaren’, aldus Biemans. ‘Wat doe je bijvoorbeeld met de ratten? Uitzetten? Doden?’

Te weinig predatoren

Volgens André de Baerdemaeker van het Bureau Stadsnatuur Rotterdam schuilt de oplossing voor het zogenaamde rattenprobleem in het versterken van de stadsnatuur. In de meeste steden is wél veel voedsel te vinden voor de ratten, maar ontbreken de predatoren. Een meer gebalanceerd ecosysteem in de stad kan daar een groot verschil maken.
Rini Biemans wijst op een belangrijke oorzaak van 'rattenoverlast': we laten teveel eten slingeren! (foto: Rob Buiter)
Rini Biemans

© Rob Buiter

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.